Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje ska vara fossilbränslefritt 2030

Klimattoppmötet i Paris är över och politiska ledare från hela världen har fattat avgörande beslut om vår jords framtid.

I det undertecknade avtalet fastställs ett mål om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader Celsius. För att lyckas med detta står att rikare länder ska ge totalt 100 miljarder dollar per år i klimatbistånd till utvecklingsländer, så att de kan påbörja utvecklandet av förnybar energi. Ännu ett framgångsrikt mål som sattes under mötet är att en internationell uppföljning av målen kommer att ske var femte år, vilket innebär att man nu tar ett ansvarsfullt, samlat grepp om denna avgörande fråga.

För att undvika katastrofala klimatkatastrofer i framtiden, krävs att temperaturen i snitt håller sig under 2 grader, jämfört med medeltemperaturen år 1880.

Klimatpåverkan från utsläpp av växthusgaser fortsätter dock att öka. Glaciärerna smälter, havsnivån höjs och våra årstider börjar alltmer likna var-andra. I Sverige märks temperaturskillnaderna av med högre medel- temperatur än normalt hittills i år.

Men på andra håll i världen märks klimatpåverkan av betydligt mer än här. Extrem hetta med torka som följd på vissa håll, extrem nederbörd med översvämning som följd på andra. De som förlorat sitt hem i en utspridd brand i ett torrt område eller som fått sina grödor som de lever av förstörda av för mycket regn kommer snart inte ha något annat val än att lämna sitt land bakom sig för att försöka överleva någon annanstans. Inom en snar framtid kommer vi inte längre bara möta flyktingar som flyr krig och misär, utan även de som flyr naturkatastrofer orsakade av förändrat klimat.

Vi är många som är överens om att något måste göras nu. Samtidigt handlar vi prylar och reser som aldrig förr. Att köra bil, spendera tusenlappar på julklappar och resa utomlands är i dag vardag för många i Sverige. Men hur mycket vi påverkar klimatet med våra vardagliga rutiner som att ta bilen för att åka och handla, reflekterar vi sällan över.

För att få till en förändring krävs ett annorlunda resonemang, både från ledare världen över, från företagen, till vårt sätt att leva i vardagen. I Södertälje arbetar vi ständigt med det. Vi måste ge invånarna i vår kommun förutsättningar för att kunna leva ett hållbart liv. Det är på lokal nivå som mycket kan göras, och också görs. Produktion av biobränsle av gamla matrester, närproducerad och klimatsmart mat i kommunala verksamheter och laddstolpar för elbilar är några av de steg vi redan tagit. Vårt kommunalt ägda elbolag säljer endast förnybar energi från sol, vind och vatten. När det kommer till att fasa ut fossilt bränsle är det på lokal nivå vi måste börja. Södertälje har målet att bli en fossilbränslefri kommun till år 2030.

Nu är klimattoppmötet i Paris slut och överenskommelser om åtgärder för att bromsa klimatpåverkan är fattade på hög nivå mellan länder. När de fossila bränslena ska vara helt utfasade har man inte beslutat om.

Det är nu upp till oss att göra aktiva val, som politiker på lokal nivå, men även som individer.

De nya klimatmålen går att nå genom våra lokalt fastställda mål. Men det krävs att vi anstränger oss och hjälps åt.

Ewa Lofvar Konradsson (MP)

Emilia Pettersson Correia (MP)

Lars Greger (MP)

Hanna Klingborg (MP)

Patrik Waldenström (MP)

Jonny Elzaouki (MP)

Nils Carlsson Lundbäck (MP)

Karla Sand (MP)

Melina Somers (MP)

Miljöpartiets fullmäktigegrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel