Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje sjukhus behöver arbetsro

Sjukvården i Stockholms län är i ett mycket ansträngt läge. Det är en akut personalbrist, inte minst på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Följden har blivit överbelagda mottagningar och köer.

Det är inte acceptabelt att den styrande Alliansen i landstinget då prioriterar ytterligare privatiseringar, i stället för att fokusera på de viktiga satsningar som behövs, särskilt på personalen.

I en artikel om privatisering av Södertälje sjukhus kallar Ninos Maraha (L) min kritik mot privatiseringen av Södertälje sjukhus för fantasilös.

Gärna det. Sjukvården ska styras av seriositet, professionalitet och beprövad erfarenhet och inte av fantasier.

Flera av oss som är politiker möter en oro över att Stockholms län visserligen har landets dyraste sjukvård, men håller långt ifrån bästa kvaliteten. Nu behöver kraften ägnas åt att skapa bättre arbetsvillkor på samtliga akutsjukhus med bättre arbetstider, bättre löneutveckling och ge fler möjlighet att fortbilda sig. I stället prioriterar alliansledningen i landstinget privatiseringsplaner. Det är fel fokus då vården för att bli den bästa för patient och personal, behöver samordnas bättre och inte splittras upp mellan ännu fler vårdgivare.

Maraha ägnar en stor del av sin artikel att jämföra med Capio S:t Göran i Stockholms innerstad. Jag är sedan lång tid skeptisk mot att hämta fakta från ett enda enskilt exempel. S:t Göran har länge – även före privatiseringen – varit ett väl fungerande sjukhus. Det går heller inte att jämföra ett sjukhus i Stockholms innerstad med en placering i länets ytterdelar.

Södertälje sjukhus har gått igenom en stor ombyggnation som är bra, men som förstås inneburit omflyttningar och mängder av tillfälliga och kortsiktiga lösningar. Som gör det rörigt både för patienter och för personal. Nu när ombyggnaden snart är klar behöver man landa i verksamheten och i de nya lokalerna. Man behöver lugnt och tryggt kunna blicka framåt och skapa ett ordnat och framtidsinriktat sätt att arbeta.

Det är helt fel tidpunkt att skapa oro med privatiseringsplaner och påföljande omorganisation.

Jag är inte emot all privat vård, men landstings-alliansen måste lära av sina misstag. Jag har mött privat drivna vårdcentraler med ett väldigt starkt engagemang för patienterna. Men det finns tydliga risker. Ett av de största problemen är att ansvarsutkrävandet blir otydligt.

Detta syntes tydligt när barnavårdscentralen i Lina var på väg att stängas. Verksamheten lade ansvaret på landstingets resursfördelning, landstingsledningen lade ansvaret hos det privata företaget. Om Södertälje sjukhus privatiseras och därefter drabbas av bristande lönsamhet – när man ligger utanför Stockholms innerstad blir variationerna i beläggning större – är jag oroad av samma händelseutveckling. Nämligen att man steg för steg kommer att minska sjukhusets utbud och att ingen kommer att ta ansvar gentemot Södertäljes invånare.

Södertälje sjukhus behöver arbetsro efter några år av ombyggnation. Det är fel tid för ideologiskt drivna privatiseringar. Det som behövs är att systematiskt och ordnat ta sig an de verkliga utmaningarna med personalbrist och oro över om man kommer att få plats när man besöker sjukhuset.

ledamot av landstingsfullmäktige

Elof Hansjons (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel