Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje måste ha bra vård för hjärt- och kärlpatienter

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar och de allra flesta av oss känner någon som är, eller har varit, drabbad. I de svårigheter som följer av att vara drabbad av dessa sjukdomar är förstås den nära kontakten till professionell vård av avgörande betydelse. Värdet av läkare och vårdpersonal som ser och ger dig stöd är obeskrivligt.

Vi är oroade över vården för hjärt- och kärlpatienter i Södertälje och i hela södra Stockholms län.

Vi anser i efterhand att upphandlingen borde tagit större geografiska hänsyn. Vi anser också att beslutsunderlaget hade bristfälliga konsekvensanalyser.

En viktig del av vårdkedjan är specialiserad kardiologi i öppenvård, där Södertälje sedan många år haft en välrenommerad mottagning i form av Hjärt- och kärlcentrum. Hela Stockholms län har just genomfört en landstingsomfattande upphandling och Hjärt- och kärlcentrum vann inte den upphandlingen.

För pluskunder [+]: Ingen hjärtläkare till Södertälje – i stället miljonsatsar vården på att utbilda personal

Vi är mycket oroande vad detta kommer att leda till. Vi anser i efterhand att upphandlingen borde tagit större geografiska hänsyn. Vi anser också att beslutsunderlaget hade bristfälliga konsekvensanalyser. Men nu har flera månader gått sedan upphandlingen blev klar och den styrande alliansen borde gjort mer för att trygga patienterna med en ordnad övergång till ett nytt avtal.

Hur ser de styrande Moderaternas plan nu ut för att säkra en bra vård i denna del av länet för den som är drabbad av hjärt- och kärlsjukdom då allt talar för att kapaciteten hos sjukhuset och husläkarmottagningarna inte räcker till?

Socialdemokraterna kommer därför att arbeta för att Södertälje sjukhus ska tillhandahålla hjärtsjukvård i sjukhusets avtal och det arbetet har redan påbörjats.

Vi socialdemokrater tycker att invånarna i Södertälje också ska ha nära tillgång till god hjärt- och kärlvård. Vår lösning i det läge som uppkommit är därför att det avtal som sjukhuset har med landstinget också ska innehålla hjärt- och kärlvård. Det kommer vi att kräva i de förhandlingar som nu pågår i det så kallade akutsjukvårdsavtalet som reglerar vad Södertälje sjukhus har för uppdrag.

Socialdemokraterna kommer därför att arbeta för att Södertälje sjukhus ska tillhandahålla hjärtsjukvård i sjukhusets avtal och det arbetet har redan påbörjats.

Vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 20 februari ställde vi följande frågor till den moderatledda alliansen i landstinget: Hur garanteras en nära tillgång till god hjärt- och kärlsjukvård för Södertäljeborna? Är det möjligt att lägga in ett utökat uppdrag för Södertälje sjukhus kring hjärt- och kärlsjukvården när avtalet för sjukhuset förhandlas om? Hur följs den nyligen upphandlade specialiserade kardiologin i öppenvård i Stockholms län upp i så att en god och jämlik vård uppnås i hela länet?

Det är Moderaterna tillsammans med de övriga allianspartierna som styr Stockholms läns landsting och som har huvudansvaret för att invånarna i Södertälje nu förlorar fungerande hjärt- och kärlsjukvård utan en tillräcklig plan för vad som ska hända i stället.

Nu har månader förflutit sedan upphandlingen blivit klar, men väldigt få initiativ har tagits från de partier som sitter vid makten – och den utsträckta hand som blocköverskridande gavs från kommunpolitikerna i Södertälje negligerades.

Socialdemokraterna ger med detta ett tydligt besked. Vi vill har mer hjärt- och kärlvård på plats i Södertälje och den lösning vi förordar är att Södertälje sjukhus ska bedriva mottagningen.

Dag Larsson (S)

oppositionslandstingsråd

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande i Södertälje

Ingela Nylund Watz (S)

ordförande Socialdemokraterna i Södertälje

Elof Hansjons (S)

ledamot i landstingsfullmäktige

Linda Älegård (S)

ledamot i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel