Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje lider av brist på förståelse för hur man bygger stad

Jag har vuxit upp i Södertälje, som har fantastiska förutsättningar. Staden har under många år upplevt bristen på förståelse för hur man bygger, så att människor trivs och känner sig trygga.

Anmäl text- och faktafel

Tomas Karlsson har rätt i att det är viktigt att lyssna på alla oss som bor i staden, vilket han skrev om i en ledare i våras (LT, 3 april). Därmed skapar man en viktigt kunskapsbank, att använda när man utvecklar en långsiktig stadsarkitektur.

Man kan däremot inte räkna med att så många har den kunskap som krävs, för att skapa denna stadsarkitektur. Det är tragiskt att se hur oförstående beslutsfattare i Södertälje missar målet år efter år.

Man kan inte och behöver inte, lägga sig platt inför marknadens aktörer.

Ja, det är billigast att bygga enkla rätblock tätt ihoppackade, där det redan finns infrastruktur, el, vatten, avlopp med mera. Men det är för kortsiktigt tänkande.

Ja, det är viktigt att bygga bort bristen på bostäder, men det ska göras med kvalitet och god arkitektur. Det är viktigt med formspråk, proportioner, färger och utrymme.

Här följer några exempel:

• Formspråk. Vi har fantastiskt vackra stenhus i vår stadskärna. Marens vattenspegel gör dem ännu vackrare och ger dem den rymd de behöver. Grönstråket längs vattnet och träbryggan är en av Södertäljebornas favoritplatser och restaurangerna med utsikt över detta, är alltid populära. Om inte Södertäljeborna tidigare hade stoppat beslutsfattarna, hade man fyllt igen Maren och byggt hus där.

Vid Orionkullen bygger man nu en slät, stor byggnad som skymmer och på intet sätt harmonierar med den befintliga bebyggelsen på kullen.

Alla Helgons Kyrka har tillförts en stor hög huskropp med bucklig plåt, som inte tar hänsyn till den befintliga kyrkan.

Vårt kulturarv Rysstunneln har grävts sönder, när man skulle lägga nya vattenrör. Det fina stenlagda valvet har man tänkt ersätta med ett stort plaströr. Tror någon att man tänker restaurera Notre-Dame med hönsnät och Plastic Padding?

• Proportioner. Vid Telgeakuten är den fina ursprungliga villan tillintetgjord av den stora nya byggnadsdelen, som sitter ihop med den lilla villan. Det hade räckt att man hade placerat tillbyggnaden en bit bredvid med en glaskorridor över till den fina gamla huvudbyggnaden.

Människan behöver livsutrymme med grönområden. Det är ingen slump att man har utformat staden så som den var, innan man började förtäta.

• Utrymme. Förtätning är en styggelse, vilket tiden kommer att utvisa. Trånga gränder mellan stora huskroppar, ger dålig insyn, skapar otrygghet och förfular stadsbilden.

• Färg. Varför doppar man ett helt hus i senap, som Grand central-huset vid Stora torget? Det hade räckt att man exempelvis hade färgat alla metalldetaljer (balkonger, stuprör med mera) svarta eller grå, så hade det blivit ganska okej.

Människan behöver livsutrymme med grönområden. Det är ingen slump att man har utformat staden så som den var, innan man började förtäta. De befintliga gröna stråken behöver bevaras.

Tomas Karlsson har (i ovan nämnda ledartext) fel på en annan punkt. Så här är det, jo, vi behöver ett skönhetsråd, där personer med kännedom om arkitektur och Södertäljes historia, kan hjälpa våra beslutsfattare. Det är inte professionellt att gräva fram dåliga ytterligheter, för att försöka påvisa att det inte är bra.

Mats Siljebrand (KD) har (kanske mer än någon annan) framfört många goda förslag, som skulle göra vårt Södertälje ännu bättre.

Jag förstår att han är eftertraktad och jag hoppas att han, med samma energi, fortsätter att jobba för ett bättre Södertälje.

För övrigt anser jag att Karlssons ledare luktar för mycket politisk pajkastning. Vi får de politiker vi väljer, då får vi försöka samarbeta med och påverka dem, inte smutskasta dem.

Johan Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel