Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje kommun riktar kritik mot uttrycket antiziganism: "Olämpligt, nedsättande och kränkande"

Kommunen svarar på kommissionen mot antiziganisms förslag på att förbättra romernas situation.

Kommissionen mot antiziganism har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på åtgärder som kan förbättra romernas situation. Södertälje kommun är en av flera som bjudits in för att svara på förslagen. Södertälje kommun har valt att svara på de delar som berör kommunens verksamhet och samverkan med romer i Södertälje och kommunen passar samtidigt på att framföra kritik mot uttrycket antiziganism.

– Södertälje kommun föreslår begreppet antiromism, som ett mer lämpligt uttryck. Det finns annars en risk för att uttrycket zigenare lever kvar som ett uttryck som används från majoriteten i samhället, skriver kommunstyrelsen.

I övrigt har Södertälje kommun lämnat yttranden om att skollitteratur om romers historia bör användas i undervisningen och att bidrag till romer, bör öronmärkas så att personer som erfarit diskriminering och rasism kan få medel oavsett var i landet de är bosatta.

Kommunen poängterar vikten av samråd och att dela erfarenheter kring olika arbetssätt och ser positivt på att Länsstyrelsen tittar på hur hemlöshet och social utsatthet kan förebyggas och rekommenderar att regeringen följer Länsstyrelsens rekommendationer angående det förebyggande arbetet.

Svaren har utformats av kommunen i samråd med Greppa livets ordförande Walade Ahlgren och Unga Romers ordförande Emir Selimi.