Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje kan få sjukhuskök

Det drar ihop sig till beslut i landstinget om mat och måltider i sjukvården. Den nya måltidspolitiken har kommit till på initiativ från Folkpartiet.

Visionen som landstingsfullmäktige kommer att fastställa innebär att alla patienter – inom Stockholms läns landsting – ska serveras en god, smaklig och näringsriktig mat. Det ska göras utifrån patienternas individuella behov, önskemål och preferenser för att de ska få en positiv måltidsupplevelse. Maten ska serveras i en stimulerande måltidsmiljö med tillgång till mat hela dagen. Även närstående och medföljare ska kunna köpa varm mat dygnet runt.

För Södertäljes del betyder det konkret att nuvarande avtal om matleveranser inte förlängs. I stället ska Södertälje sjukhus utreda frågan om eget sjukhuskök, i samband med den övriga om- och tillbyggnaden som planeras för sjukhuset.

Utgångspunkten är att mat och måltider i vården måste bli betydligt bättre än i dag.

Måltider är så mycket mer än mat. Det handlar om möten mellan människor, om en trivsam miljö med god stämning och förstås också om vällagad mat av hög kvalitet. Nu får alla sjukhus i uppdrag att utveckla måltiderna i vården.

Undernäring är ett stort problem för många patienter. Att tappa aptiten och rasa

i vikt är i sig en hälsofara som behöver uppmärksammas. Det gör frukostarna, luncherna och middagarna ännu viktigare. När vi tar oss an utmaningen att utveckla mat och måltider som en del av en god hälso- och sjukvård bör vi lära av de bästa på området.

Därför tillsätter landstinget ett team av engagerade medarbetare som i ett nätverk ska jobba med inspiration och utveckling. Att uppvärdera det viktiga arbete som utförs kring mat och måltider i vården är centralt.

Det finns mycket som kan göras för att måltiderna ska bli en höjdpunkt på dagen för den sjuka patienten. Vi har allt att vinna på att servera bra och hälsobringande måltider i vården.

landstingsråd

Ninos Maraha (FP)

landstingsledamot, Södertälje

Anna Starbrink (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel