Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje i arkitektoniskt förfall

Det är något mycket konstigt som händer i stan. Först byggs det ett själlöst bostadshus bakom Gamla rådhuset som ser så tarvligt och billigt ut att till och med tingsrätthuset ser ut som ett 60-talspalats i jämförelse.

Byggherren tycks ha sprejmålat hela huset i någon diarébrun färg och inte ens orkat med att måla balkongerna i en avvikande färg för att lätta upp betongklossen. En riktigt sorglig syn.

Och nu ska det byggas vidare vid Flickskolan.

Varje gång jag läser om nya byggprojekt i stan ryser jag, för jag undrar så vilka fler hiskeligt fula kåkar som ska få se dagens ljus. Jag tror jag börjar förstå nu varför dåvarande stadsarkitekten Anders Bäcklander, som kunde det här med hus, skönhet, miljö och proportioner hamnade i bråk med andra intressen för några år sedan.

Sedan undrar jag en sak till: Södertäljes gamla fina villaområden tycks också vara starkt hotade. Gamla fina trävillor köps, rivs eller byggs om till oigenkännlighet. Vita, kala palatsliknande villor med döda trädgårdar som bryter fullständigt med den gamla omgivningen.

Hur är det möjligt att en sån här bedrövlig arkitektonisk "utveckling" i staden får pågå? Vem har godkänt detta? Vem är ansvarig?

KAH

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare