Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje har sitt eget Forserum

Grälla rubriker, skytteltrafik av politiker och rikspress, fackeltåg mot rasism och krav på kriskommission. Forserum har minst sagt fått sin dos av strålkastarljus för ett tag framöver. Frågan är bara var denna antirasistiska motkraft var när motsvarande inträffade i Hovsjö för fyra år sedan.

Så här löd Dagens Nyheters rapportering i november 2008: ”muslimer och nyanlända flyktingar utsätts enligt polis för trakasserier som gått överstyr i rena hatbrott. Bakom dåden står enligt polisen ungdomsgäng.”

Låter det bekant?

Muslimska flyktingar och deras barn trakasseras så till den milda grad att familjer till slut väljer att flytta. Vad som skiljer händelserna i Hovsjö från dem i Forserum är egentligen bara trakasseriernas avsändare.

På båda orterna beskrevs personerna bakom brotten som bråkiga ungdomar, men Hovsjös motsvarighet till Forserums småländska grabbar var unga invandrarkillar.

De olika avsändarna skapade också avsevärt skilda rubriker.

Medan man i Hovsjöfallet pratade om ”konflikter mellan invandrare” var de allra flesta (utom kommunstyrelseordföranden) överens om att det i Forserums fall var frågan om oacceptabla trakasserier av rasistisk karaktär.

Så hur ska vi då tolka detta? Är det mer okej att vara rasist om man själv inte är att betrakta som en del av majoritetssamhället? Södertäljebon Marcus Priftis skriver i sin nyutkomna bok Främling, vad döljer du för mig? om vad han menar är en felaktig bild av rasister.

Han skriver att rasister ses som ”rödögda skinnskallar” och att det gör att rasism ofta passerar obemärkt förbi – Sveriges rasister är mer brokiga än så.

I och med det förklarar Priftis också varför fackeltågen uteblev i Hovsjö. Det var inte den stereotypa rasisten som med skräck drev ut de muslimska familjerna. Det var unga invandrare.

För många i den här staden är händelser av det här slaget en smärtsam påminnelse.

För vi är många vars föräldrar, mor- eller farföräldrar valde att fly till Sverige just från förföljelse och förtryck grundat på vilken gud de trodde på. Att utsätta andra människor för samma plåga är därför smaklöst såväl som historielöst.

I efterdyningarna av Forserum är det viktigt att sätta ner foten en gång för alla: rasism är fullkomligt oacceptabelt – oavsett avsändare.

Grundare av Sverigesresurser.se, debattsajt för integrationsfrågor

Amanda Björkman