Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje har lägst antal kvinnor i länet som undersöker sig för livmoderhalscancer

I Södertälje var det endast två tredjedelar av alla kvinnor som undersökte sig för livmoderhalscancer 2017, rapporterar SVT Nyheter.

Anmäl text- och faktafel

2017 var det 287 000 kvinnor som kallades till gynekologisk cellprovstagning i Stockholms län. I hela regionen var det i snitt 75 procent av alla kvinnor som genomförde undersökningen. I Södertälje kommun var det endast 66 procent av de kvinnor som fått kallelsen som deltog, vilket är lägst i hela länet, skriver SVT Nyheter.

Tillsammans med Södertälje kommun hade även Botkyrka och Sigtuna lågt deltagande. Högst deltagande av att genomföra undersökningen i länet var i Vaxholm, Vallentuna, Värmdö och Täby, skriver SVT Nyheter.

– Att gå på screening varje gång man blir kallad kan ge upp till 90 procent skydd mot livmoderhalscancer och det gör att vi kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede, säger Miriam Elfström, verksamhetsutvecklar vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, till SVT Nyheter.