Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje har bästa skolmaten

Det blev storslam för Södertälje kommun när White Guide Junior gick av stapeln på måndagen.
– Vi har kämpat i många år och arbetat strategiskt och medvetet. Nu har vi fått ett kvitto på att vi gör rätt, säger Södertäljes kostchef Sara Jervfors, som fick ta emot dubbla priser.

Annons

Södertälje kommun var nominerade i klassen årets skolmatskommun och årets måltidschef. Och tog hem båda priserna. Kostchefen och utbildade kocken Sara Jervfors var överväldigad när LT nådde henne direkt efter prisceremonin.

– Det blev ett kort tal och så fick jag ta emot diplom och en blomsterkvast. Det känns verkligen som en bekräftelse.

Varför har Södertälje Sveriges bästa skolmat?

– Vi jobbar utifrån att leverera den bästa måltidsupplevelsen. Då måste man utgå från gästerna och använda bra råvaror, laga mat som gästerna tycker om. Vi jobbar också aktivt med att höja kompetensen bland personalen och att de faktiskt ska gilla att laga mat.

Enligt Sara Jervfors har kommunen de senaste åren tagit ett helhetsgrepp om skolmaten med fokus på hållbarhet och klimatfrågor. Hälften av de inköpta råvarorna är numera ekologiska och hela 80 procent av köttet som används är svenskt.

Ett av kommunens projekt, som LT även tidigare berättat om, går ut på att skolelever får lära sig tips om hållbar mat som de sedan får ta med sig hem till föräldrarna och implementera i hemmet.

De gamla storköken är också ett minne blott och i stället har varje skola nu egna tillagningskök.

– Vi har jobbat aktivt med att ställa om och det är det som avgör. I dag har varje kök har en egen matsedel och det är inte vanligt bland Sveriges kommuner.

Hur känns det personligen att även få pris som årets måltidschef?

– Det känns ju jättebra, särskilt eftersom jag är kock i grunden. Det är det väldigt få kostchefer som är. Många har akademisk bakgrund och då är det lätt att man blir styrd av livsmedelsindustrin. Det här är en bekräftelse på att kockkompetens behövs även på beslutsfattarnivå.

Vilket pris betyder mest?

– Priserna hänger ju ihop och är de mest prestigfyllda måltidspriserna i Sverige. Det här ger ju trygghet och självförtroende för personalen och är ett kvitto på att vi jobbar rätt. Men vi har mycket kvar också .

Nej, Sara Jervfors nöjer sig nämligen inte med dubbla priser. Hon vill gå vidare och utveckla konceptet ännu mer.

– Skolmaten är en outnyttjad resurs. Den pedagogiska verksamheten kan använda sig ännu mer av den. Vi gör det redan i dag i vissa skolor, men skolmaten skulle kunna lyftas in i hemkunskapen ännu mer.

Juryns motivering till Årets skolmatskommun

"För att ha modet och viljan att ta ett helhetsgrepp om de offentliga måltiderna och för att man förmår att skapa engagemang kring de stora klimatfrågorna och koppla dessa till måltiderna till kommunens minsta och mest värdefulla matgäster"