Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje gillar att använda Twitter

Södertälje är en av ett 60-tal twittrande och facebookande kommuner. Nu kommer riktlinjer för hur sociala medier ska användas av tjänstemän och kommunalpolitiker.

Från Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer för första gången råd till kommuner och landsting hur sociala medier som Facebook och Twitter ska användas.

– Det känns bra att det finns rekommendationer att utgå ifrån, säger Sofia Lacik, kommunikatör på Södertälje kommun, och fortsätter:

– Vad jag förstår var vi rätt tidigt ute. För det är många kommuner som ringer till oss och frågar om råd när de ska börja med twitter och Facebook-sidor, säger Sofia, som oftast är den som skriver inläggen på kommunens Twitter och Facebook-sida.

Hon tror inte att det kommer att fungera med hårda regler eftersom de sociala medierna utvecklas, och byts ut, hela tiden.

– Det är sunt förnuft som gäller. Men nästan allt som vi publicerar följer det som står på kommunens hemsida. Ofta länkas det till den. Det enklare att gilla och kommentera en nyhet i sociala medier, säger Sofia Lacik.

Södertälje kommuns Facebooksida har funnits i ett år och det är drygt 2 500 personer som är ”vänner” till den. 234 personer följer också kommunen på Twitter.

SKL själva benämner inte det som riktlinjer utan inväntar E-delegationens kommande riktlinjer.

Fotnot: Södertälje kommun twittrar på twitter.com/sodertalje.

skl:s rekommendationer

• Det bör finnas ett uppdrag från chefen för att använda sociala medier i tjänsten.

• Kommunen bör utse vilka som skriver för kommunens räkning.

• Om kommunpolitiker vill länka från kommunens webbplats till sin privata blogg går det bra. Men det bör tydligt framgå att åsikterna på bloggen är privata, inte kommunens.

• Sekretessbelagda uppgifter får inte användas, inte heller brottsligt material. Hets mot folkgrupp med mera ska tas bort.

• Kommunanställda som använder sociala medier privat får skriva om kommunens verksamhet. Yttrandefrihet och meddelarfrihet gäller.