Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje först ut med elvägsbussar

En buss som drivs av ström från vägbanan blir verklighet i Södertälje 2016. Kommunen blir först i Sverige med att testa så kallad induktiv laddning i stadsbussarna.

LT har tidigare skrivit om projektet  med elväg som Scania, KTH och kommunen samarbetar med. Nu är det även klart att elvägslinjen blir av eftersom Energimyndigheten beslutat att stötta ekonomiskt med 9,8 miljoner kronor för ett fältprov i Södertälje.

Tekniken, som aldrig tidigare prövats i kommersiell drift, kallas för induktiv laddning och går ut på att bussen trådlöst tar upp energi från vägbanan. Om allt går som det ska kommer Sveriges första busslinje med induktiv laddning börja trafikera stan i juni 2016.

– Det är med glädje och stolthet jag konstaterar att Södertälje blir först i landet med detta. Att Södertäljeborna kommer få vara del av denna tekniska utveckling känns både stort och naturligt, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Vid en av hållplatserna ska det finnas en laddstation där bussen på sex-sju minuter kan fylla på tillräckligt mycket energi för att kunna köra hela linjen.

– Huvudsyftet med fältprovet är att utvärdera tekniken i verklig drift, säger Nils-Gunnar Vågstedt, chef för hybridutveckling inom Scania. Att växla över från förbränningsmotorer till eldrift har en enorm potential. Fältprovet i Södertälje är ett första steg mot prov av helt elektrifierade vägar där elfordon tar upp energi från vägbanan.