Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje får stöd i ebo-frågan

Boel Godner och hela Södertälje får stöd i kampen mot ebo-lagen. Tidningen Dagens Samhälles enkät visar att åtta av tio S-toppar i kommunerna vill förändra lagen.

Förändra lagen om eget boende (Ebo) nu. Det tycker 80 procent av de socialdemokratiska partitopparna som nu trycker på att regeringen begränsar asylsökandes rätt att bosätta sig var de vill. Precis så som Södertäljes politiker propagerat för under ett flertal år:

– Det är glädjande att vi äntligen får stöd från de egna. Det känns som om jagf, och någon till (läs Malmö) dragit det här lasset tidigare, säger Boel Godner (S). Nu känns det som om det finns hopp, och det blir enklare i samtalen med regeringen. Mina partikamrater i andra kommuner har märkt av problemet nu, när det kommer flyktingar till deras kommuner.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till Dagens Samhälle:

– Jag har stor förståelse för motståndet mot ebo. Jag hoppas att en förändring ska vara möjlig redan under den na mandatperiod.

– Ebo är ett system som gör att vi som kommun förlorar kontrollen över vem som flyttar in, vilket ju leder till stora bekymmer för integrationen. Och det är förskräckligt för de nyanlända, menar Boel Godner.

Södertälje kommun kommer nu att använda det nya stödet för att trycka på under Almedalsveckan, där man återigen ska ha ett eget seminarium i frågan.