Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje bryter trenden i medievärlden

Antalet nyhetsmedier har ökat i Södertälje. Med TV-sändningar, tidningar och en radiokanal är staden något av en trendbrytare. Men vad händer egentligen när en stad får flera nyhetsmedier? LT har pratat med Gunnar Nygren, professor i journalistik.

Annons

I dag konsumerar vi mer nyheter än någonsin. Vi får dem snabbare, vi läser dem snabbare och vi kanske också glömmer dem snabbare. Vi kan få det senaste nytt från hela världen – var vi än befinner oss. I många år har nyhetsrapporteringen från Södertälje dominerats av nyheter om organiserad brottslighet, dödsskjutningar och bedrägerihärvor, men nu finns det fler nyhetskanaler än någonsin som bevakar staden.

Vad händer egentligen med en stad som får flera egna nyhetskanaler utåt? Gunnar Nygren är professor i journalistik och lektor vid Södertörns Högskola. Han har intresserat sig för lokaljournalistiken och när LT ringde upp honom hade han sin åsikt klar.

– Generellt sett är lokala medier väldigt viktiga för den lokala demokratin. Det är där folket får reda på vad som händer. Ju fler lokala medier det finns, desto bättre för den lokala demokratin, menade han.

SVT började med sina regionalsändningar i Södertälje i april 2015. Dagliga nyhetssändningar på TV, tillsammans med en dagstidning som ges ut sex dagar i veckan, en gratistidning som kommer en gång i veckan och en närradiokanal, gör Södertälje till lite av ett unikt exempel och lite av en trendbrytare till och med. Gunnar Nygren förklarar:

– Södertälje blir en av de mer medietäta städerna med både gratistidning och prenumererad tidning. Traditionellt sett är städer och förorter till stor-Stockholm de sämst bevakade platserna. Där myntades begreppet medieskugga, till exempel.

”Medieskugga” blir det i områden som faller mellan stolarna i mediebevakningen, kan man säga. Det kan handla om förorter som det inte rapporteras om i de större tidningarna, men som inte heller bevakas av de mindre lokaltidningarna. Även ute i glesbygden riskerar en del orter att hamna i medieskugga.

Södertälje är också en stad där andra nyhetskanaler än svenska tidningar och TV kan vara en viktig del av demokratin. De olika nationaliteterna i staden kan hämta sina samhällsnyheter från andra håll.

– I Södertälje kan det också finnas mindre nyhetsplattformar på andra språk som spelar en viktig roll, säger Gunnar Nygren.

Att nyheterna skulle riskera att bli likriktade – att alla redaktioner jagar samma nyheter i oro över att den andra redaktionen hinner först – är dock ingen risk, enligt honom.

– Det beror givetvis på vad redaktionerna prioriterar att rapportera. Jag tror dock att förutsättningarna blir mycket bättre och att det lönar sig i längden.