Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje behöver fler poliser

Annons

Det är poliskris i Sverige. Det är en allvarlig situation, som i flera år förnekats och nonchalerats av de flesta makthavare. Inga satsningar på rättsväsendet, brist på visioner och få lagändringar – det är som om trygghetsfrågorna inte funnits på agendan.

Aldrig har känslan av otrygghet varit så utbredd bland medborgarna, aldrig har så många unga män i gängmiljö skjutit mot varandra och aldrig har antalet poliser per capita varit så lågt.

Liberalerna är övertygade om att en rejäl satsning på ordningsmakten är en del av lösningen som kan vända brottskurvan. Men det måste ske nu.

Aldrig har känslan av otrygghet varit så utbredd bland medborgarna, aldrig har så många unga män i gängmiljö skjutit mot varandra och aldrig har antalet poliser per capita varit så lågt.

Medarbetare runt om i landet går på knäna. Dagens förhållanden är minst sagt dystra; låg lön, dålig arbetsmiljö, övertid och en vardag fylld av hot och våld. Utredningar läggs dessutom på hög och brottsoffer får vänta alltför länge på att rättvisa ska skipas.

Vi måste sluta att vara naiva och tro att brottsligheten försvinner bara för att vi kniper tillräckligt hårt med ögonen. Det fungerar som bekant inte. Ord och löften måste omsättas i praktisk handling.

Liberalerna vill öka resurserna så att polisen kan ta itu med det angelägna brottsförebyggande arbetet. Relationer måste byggas och ett långsiktigt förtroende skapas, inte minst hos de boende i utsatta områden.

Genom att bli ett naturligt inslag i gatubilden kan tryggheten stärkas och brotten beivras. Det har visat sig vara ett vinnande koncept i många andra länder.

Varje kommun, varje stadsdel och varje kvarter behöver en närvarande polis, som känner sina medborgare och som finns på plats dygnet runt – innan något allvarligt händer.

Det här kräver en regering som tar brottsligheten på allvar – Liberalerna gör det.

Martin Melin (L)

Polis och kandidat till riksdagen

Mats Siljebrand (L)

Gruppledare och kandidat till kommunfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel