Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje behöver en arbetslinje

Det är uppenbart att det råder en växande enighet i frågan om att Arbetsförmedlingen måste reformeras i grunden. Detta har stärkts av att det både i M–KD-budgeten och i Januariöverenskommelse är tydligt uttalat att så som Arbetsförmedlingen ser ut i dag kommer den inte se ut i morgon.

Därför är det nu hög tid att även Södertälje kommun är beredd att genomföra de reformer som krävs för att man ska vara i takt med tiden.

Anmäl text- och faktafel

Nuvarande högkonjunktur och framgångsrika internationella industrier i Södertälje har gjort att många har fått en sysselsättning. Detta har framför allt gett effekter hos unga med utrikes bakgrund i åldern 18–24 år.

Tyvärr gäller det inte för alla med utrikes bakgrund och därför är det många som inte har fått ta del av den rådande högkonjunkturen för att kunna få ett jobb och bli självförsörjande. Vill vi verkligen bryta utanförskapet och att fler ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden krävs det reformer för en arbetslinje.

Att ta integration och arbetslöshet på allvar är något som generellt sett påverkar hela samhället positivt. Enligt studier från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) är sannolikheten att klara gymnasiet 20 procent lägre för barn till föräldrar med ekonomiskt bistånd. Samtidigt är risken att själv vara i behov av ekonomiskt bistånd 70 procent högre.

Detta tog vi moderater bland annat upp i samband med de reformer i tio punkter som vi presenterade inför valet. Tyvärr viftades förslagen bort av våra motståndare med motiveringen att det inte är kommunens uppgift att se till att våra invånare har ett arbete att gå till. Faktumet att kommunen ändå bedriver second hand-affär, biograf och bar hör troligen till en annan diskussion.

De kommuner som varit framgångsrika har sett till att ställa om sitt arbete för ekonomiskt bistånd till att fokusera på att få biståndsmottagarna ut i arbete eller insatser som ökar anställningsbarheten.

Kanske kan våra förslag inspirera Socialdemokraterna i Södertälje att faktiskt ta integration och segregation på allvar.

I Södertälje har de styrande valt att göra tvärtom och i stället lagt ner arbetslivsnämnden samt separerat arbetsmarknadsinsatserna och vuxenutbildningen. Detta är en utveckling som vi tror kommer skada integrationsarbetet i Södertälje.

Men det är ändå lite hoppfullt att veta att flera av de förslag vi presenterade inför valet faktiskt återfinns i Januariöverenskommelsen som regeringens existens bygger på.

Kanske kan våra förslag inspirera Socialdemokraterna i Södertälje att faktiskt ta integration och segregation på allvar. Vi kommer åtminstone göra vårt för att uppmärksamma frågan. Södertälje behöver en arbetslinje.

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Christoffer Johansson (M)

andre vice ordförande utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel