Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje är redan en modern kunskaps- och industristad

Annons

I lördagens LT berättade Socialdemokraterna i en debattartikel om sina planer för Södertälje de kommande fyra åren. Jag hakade dock upp mig rejält på artikelns rubrik som, oavsett vem som satt den, indikerar en felaktig självbild – Södertälje är redan en modern kunskaps- och industristad.

Bara för att ta några exempel så är det i Södertälje som man forskar om framtidens energislag inom transportsektorn och det är i Södertälje som AstraZeneca väljer att etablera sin första fabrik för framställning av biomedicin. En femtedel av landets patentansökningar kom 2017 kom från Södertälje och en avsevärd andel av landets så viktiga exportnetto uppstår i Södertälje.

Ursäkta, men hur kan det inte redan vara en modern kunskaps- och industristad? Vad krävs då för att man ska kunna säga det?

Självförtroendet är verkligen inte på topp om man säger så.

Mycket av det som vi kommer att se som självklart i framtiden skapas här och nu i Södertälje.

Södertälje har ett infrastrukturläge som nästan vilken kommun som helst i landet skulle vilja byta med. Ett näringsliv som inte bara är hyfsat utan som är världsbäst på konkurrensutsatta globala marknader och viktigast av allt – mycket av det som vi kommer att se som självklart i framtiden skapas här och nu i Södertälje.

Dessutom, årtionde efter årtionde, varje gång det uppstår oro i vårt närområde och människor behöver hitta ett nytt ställe att bo på, så pekar man i exceptionellt hög grad just på Södertälje.

Det är hit man vill flytta, det här man vill återskapa trygghet och här man ser bäst framtid för sin familj. Man pekar inte på Europa, inte på Sverige – man pekar på Södertälje.

Det är dags för varumärkesstrateger, kommunens tjänstemän, kommunens politiker, media och inte minst alla vi som bor eller verkar i Södertälje att räta upp hållningen och agera som att Södertälje redan är något som väldigt många andra jobbar hårt för att uppnå.

Pär Abrahamsson

vd Infobyte

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare