Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Södertälje är en väldigt segregerad stad”

 
Val 2014
Visa alla artiklar

– Väljarna är mycket mer rörliga nuförtiden, opålitliga helt enkelt. Så politikerna här i stan måste se till att vinna väljare, de måste jobba för att profilera sig.

Jenny Madestam tittar tillbaka på förra kommunalvalet. Den stad hon växte upp i är inte densamma som hon flyttade tillbaka till. Jenny Hjort från Täppgatan är nu 40-åriga trebarnsmamman och statsvetaren Jenny Madestam.

– Det är lätt att se hur segregerad staden när man ser valresultaten. Det är inte unikt, socioekonomiska aspekter och utbildningsnivå påverkar rejält. Inte bara i Södertälje, även om jag måste medge att moderaternas 5 procent i Hovsjö jämfört med 42 procent i angränsande valdistriktet Pershagen sticker ut.

–Där har moderaterna något att arbeta med. Överhuvud taget har socialdemokraterna ett försprång med att locka väljare med icke-svenskt ursprung.

Jenny Madestam blev ett känt ansikte för många under valrörelsen förra året, då hon som statsvetare och expert fanns med både på SVT:s valvaka och i morgonsoffor dagarna efter.

–Jag kommer att vara vara med på SVT:s valvaka i år också, det vet jag redan. Och visst ska jag vara med i Almedalen.

Hon arbetar som lärare och forskare (om politiskt ledarskap) på Stockholms universitet och håller på att slutföra sin bok ”Vem kan bli vald – om ledarskiften i tre svenska partier”.

Efter att ha bott utomlands i några år kom hon tillbaka till Södertälje för fem år sedan.

–Det är mycket som är annorlunda, både till det bättre och sämre. För egen del känns det bra att bo här, att leva som jag lär. Jag är för ett mångkulturellt samhälle, säger Jenny.

Efter att ha tittat på hur Södertäljeborna röstade i kommunalvalet senast konstaterar hon att det finns en del intressanta saker. Bland annat hur folk röstar i Järna.

–Här bor många miljöpartister, men det går också att se att det spelar roll att centerns gruppledare Tage Gripenstam bor i Hölö. Det är typiskt att folk röstar på de man känner igen, på dem man känner.

Hon konstaterar att SD är starkast på Bårstabergen, där också socialdemokraterna är stora. Hon ser samma mönster i hyreshusområdet i Nykvarn.

–Det är sossarnas utmaning, att locka de som har SD som andraval efter sossarna. Överhuvud taget blir det intressant att se hur det går för Boel Godner i hennes första val som ledare. Jag tycker att hon växt in i rollen, men att det var lite skakigt i början.

På frågan hur Södertälje skiljer sig, svarar Jenny:

– Det är en väldigt segregerad stad. Men det är också att en populär ort för rikspolitiker. Södertälje kommer att få massor av besök, och det gör det inte enklare för lokalpolitikerna att sticka ut.