Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderenergi borde elda torv för klimatets skull

I en nyhetsartikel (LT, 2 mars) berättas att Igelstaverket minskar koldioxidutsläppet med 50 000 ton per år genom att sluta använda energitorv.

Det är en faktisk siffra som bygger på handeln med utsläppsrätter av den rök från förbränningen som kommer från skorstenen.

Men denna uppgift måste sättas in i sitt sammanhang. Inget bränsle kan eldas utan att det blir koldioxidutsläpp. För biobränslen och sopor behövs inte utsläppsrätter eftersom de betraktas som förnybara beräknade ur ett livscykelperspektiv. Detsamma borde gälla även för energitorv.

Ny klimatforskning stödjer att ett livscykelperspektiv borde gälla även för torv, vilket skulle betyda att siffran på 50 000 ton per år minskas avsevärt.

Torv från dikade, det vill säga av människan påverkade torvmarker för att skapa mer jord- och skogsmark, släpper ut mer koldioxid än vad hela transportsektorn i Sverige gör. Varje hektar dikad torvmark läcker lika mycket koldioxid som en bil som kör jorden runt, det vill säga 4 000 mil.

Detta betyder att torven bokstavligt talat går upp i (växthusgas)rök till ingen nytta.

Det finns en lösning på detta problem.

Genom att ta bort torven från dessa marker och använda den som energi-torv, växttorv och strö i djurhållningen och sedan efterbehandla torvtäkten till en kolinbindande biotop erhålls på överraskande kort sikt en klimatneutralitet.

Om torv från dikade marker i EU skulle beräknas på samma sätt som trädbränsle är klimatpåverkan i stort sett lika. Förklaringen är att globalt sett står växthusgasutsläppen från dikade torvmarker för två procent av alla utsläpp, men i Sverige är motsvarande siffra 26 procent.

I internationella överenskommelser har man inte sett dikad torvmark som ett större problem men i Sverige, Norden och Baltstaterna är detta ett av våra största klimatproblem.

Preliminära resultat visar att borttagande av torv och att elda upp den är bättre för klimatet än andra metoder. Att elda torv med biobränslen ger också en renare panna och högre effekt för el och värmeframställning.

Den torvutvinning som pågår i Sverige sker endast på tidigare dikad mark och alla marker efterarbetas enligt en plan som i de flesta fall ger ökade naturvärden och kolinbindande biotoper.

Torv är heller inte någonstans klassat som fossilt som påstås i artikeln. I EU:s forskningsorganisation IPCC är torv klassat i en egen klass ”torv” då den inte är fossil utan förnybar till skillnad från fossila bränslen.

jägmästare, vd branschföreningen Svensk torv

Claes Rülcker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel