Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Societetssalongen som försvann för 40 år sedan

Namnet ”Sossan” är sedan 40 år förlorat då man 1974, i samband med det europeiska byggnadsvårdsåret, passade på att riva den gamla Societetssalongen i Nedre Badparken.

Byggnaden ingick tidigare i Badinrättningens husbestånd och var till för de inskrivna badgästerna. Senare kom huset att fungera som utställnings- och auktionslokal. De styrande ansåg att huset var för dåligt att bevara vilket knappast var en korrekt bedömning. ”Sossan” låg i sluttningen upp mot Parkgatan väster om Oxbacksleden. Denna byggnad stod klar 1905 när Badinrättningen byggdes upp igen efter katastrofbranden i februari 1903. Då passade man på att uppföra en ny, bättre och modernare societetssalong. I den fanns en stor sal för sammankomster och olika utrymmen för mindre sällskap.

Sedan Badinrättningen kommunaliserades 1917 blev området öppet för allmänheten och ”Sossan” en rätt väl använd byggnad för varierade evenemang. Byggnaden var centralt placerad vid Järnagatan och nära till järnvägsstationen.

Tillkomsten av Oxbacksleden kom att förändra området och planerarna ansåg att det skulle bli svårt att använda huset av trafiktekniska skäl. Med lite god vilja hade man kunnat ordna angöringsplatser för bilar. Parkering hade kunnat ske vid järnvägsstationen som då hette Södertälje central men blev Södertälje centrum. Lite ombyggt och moderniserat skulle ”Sossan” kunnat bli ett populärt allhus.

Men det är lätt att vara efterklok.