Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Societetshus som blev auktionshall

Minnet förbleknar ganska snabbt hos människor men ännu torde det finnas rätt många som kommer ihåg gamla ”Sossan”.

Det var en byggnad från badortsepoken, den tid då Södertälje var en badort på modet. Namnet ”Sossan” var en popularisering av det längre Societetshuset. Denna byggnad ingick i det husbestånd som utgjorde badinrättningen.

Huset på bilden var fotograferat från nordväst, uppfört och klart 1905 då inrättningen öppnade igen efter den märkliga katastrofbranden 1903.

Inom detta område fanns själva badanstalten där patienterna fick sina behandlingar och så societetssalongen där man tillbringade tiden mellan behandlingarna och även kvällarna då där ofta var tillställningar och soaréer. Till gästernas trevnad serverades drycker som kaffe och te med ett begränsat sortiment kakor, kanske någon bulle.

När badortstiden upphörde med utgången av säsongen 1945, blev ”Sossan” en lokal för tillställningar och utställningar, för att sluta som auktionshall och avslutningsvis rivas 1974 i samband med det europeiska byggnadsvårdsåret.