Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnd först ut att söka ur fond

Många har funderat, några har sökt. Men ingen har fått ut pengar från kommunens sociala investeringsfond. Tills nu. I dag tisdag väntas socialnämnden föreslå att ta pengar ur fonden för att starta familjecentraler.

Annons

För snart fyra år sedan blev det ett, budgetmässigt, överskott i kommunens bokslut. Av de 24 miljoner som blev ”över” skapades en kommunal social investeringsfond.

Pengar som olika aktörer, kunde ansöka medel ur – men via berörd nämnd, för att bedriva verksamheter för att sociala verksamheter.

– Jo, det blir nog den första konkreta ansökan. Det är ju inte helt enkelt att söka, vi har haft andra förslag tidigare, säger Rose-Marie Jacobsson (S), ordförande i socialnämnden.

LT har tagit del av flera projekt som sökt medel till fonden de senaste åren, men som inte kommit ända fram. Inga nämnder har klarat av att gå vidare.

Kritik mot fondens komplicerade utformning har funnits och under senaste tiden har varje politisk nämnd fått agera remissinstans till hållbarhetsutskottet, som äger frågan, och fått svara på: om fonden behövs?, om riktlinjerna är rimliga?, om vilken roll externa aktörer kan ha? om kommunens utvecklingsarbete är organiserat på bästa sätt?, och om fonden är förankrad i kommunorganisationen?

– Jo, vi hade den del synpunkter, bland annat på återbetalningskraven och att man måste luckra upp reglementet, säger Rose-Marie Jacobsson.

Flera externa aktörer har gjort försök att få nämnder att utforma en ansökan, men de har hittills stupat. Tills nu, när tiden för att pengarna inte använts börjar bli pinsamt lång, då socialkontoret ansöker om 12 miljoner ur fonden för att starta familjecentraler i Hovsjö och Ronna i ett led att hjälpa nyanlända familjer. Alltså en verksamhet man tidigare haft.

– Jag minns hur Conny Andersson (tidigare kommunalråd, S) kläckte idén om familjecentraler 1997. Det var en succé. Men jag minns inte varför de lades ner. Nu finns behovet i alla fall, menar Rose-Marie Jacobsson.

– Vi vill ju ha familjecentraler och har förslagit detta tidigare. Men det är totalt oseriöst att finansiera detta via en fond. Det är sådant som ska skötas av ordinarie medel, säger en av de starkaste kritikerna av sociala investeringsfonden, Veronica Westergård (KD).

Westergård och KD har lämnat in en motion om att lägga ner hela investeringsfonden.

– Det finns inga pengar att dela ut, de pengarna måste lånas upp. Dessutom har fonden blivit en hämsko för kommunens sociala förebyggande arbete. Man har skjutit alla frågor kring sociala investeringar till fonden, men reglerna har hindrat projekt från att komma i gång, menar Westergård.

Södertälje kan tänka sig hjälp utifrån

Södertälje är inte värst, eller först. Sociala investeringsfonder finns i över 60 kommuner, och Göteborg har lagt undan mest, 400 miljoner. Men det är främst

i Norrköping det fungerat.

Norrköping och Umeå var först ute med att avsätta pengar till förebyggande insatser i sociala investeringsfonder. Totalt har kommunerna i landet avsatt 1,3 miljarder kronor, oftast mellan 5 och 10 miljoner.

Meningen med fonderna är att förvaltningar (nämnder) kan söka pengar för åtgärder som på sikt ska minska kommunens framtida sociala utgifter. När kostnaderna sedan minskar till följd av investeringen sänks anslagen med samma summa – och pengar frigörs till nya investeringar. Är det tänkt.

I Norrköping, som kommit längst och som Södertälje tittat på, tog man hjälp av SKL (Sverige kommuner och landsting) för att till sist hitta en metod.

Har Södertälje funderat på att ta hjälp utifrån, som av SKL?– Vi har tagit ett omtag på det hela och ska nu sammanställa remissvaren från nämnderna, svarar Ewa Lofvar Konradsson (MP), ordförande i hållbarhetsutskottet som är ansvarig för sociala investeringsfonden. Men det är inte alls omöjligt att vi tar hjälp från SKL till sist.

– Det känns bra att det nu lär komma en ansökan från socialnämnden.