Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna och Stefan Löfven sviker de kristna folkgrupperna

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

I valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven inför 400 åhörare i Södertälje att vid ett maktskifte skulle S följa riksdagsbeslutet från 2010 om att erkänna folkmordet Seyfo. Fler än 60 länder har i dagsläget erkänt massakrerna i det dåvarande Osmanska riket från 1915 och framåt som ett folkmord.

Löfvens löfte var rent röstfiske.

Att Socialdemokraterna nu beslutat att överge detta löfte utgör ett stort svek mot de drabbade folkgrupperna. Nu har det gått nästan fyra år och inget har gjorts från regeringens sida. Tvärtom, på Socialdemokraternas kongress 2017 beslutade partiet att inte gå vidare med att erkänna folkmordet och detta bekräftade statsminister Löfven i en tv-intervju den 1 maj i Södertälje. Det har tidigare alltid varit Socialdemokraternas linje att inte erkänna folkmordet. Först efter kongressbeslut 2009 och i opposition lyftes frågan av S till riksdagen 2010.

Sanningen är att dessa lokala politiker kände till partiets kovändning redan 2017 och hoppades på att det inte skulle komma allmänheten till kännedom under valrörelsen.

Ledande socialdemokratiska kommunpolitiker skriver (LT, 16 maj) att de är förvånade och besvikna över att deras parti i regeringsställning inte erkänner folkmordet. Sanningen är att dessa lokala politiker kände till partiets kovändning redan 2017 och hoppades på att det inte skulle komma allmänheten till kännedom under valrörelsen. De flesta av dem var närvarande på kongressen som beslutade att inte erkänna folkmordet Seyfo.

Att bortförklara sveket från partiledningen och partikongressen läker inte såren hos de drabbade folkgrupperna. Att lova en sak före valet och göra motsatsen efter valet späder på den misstro många har mot politiken.

För medlemmar i de drabbade folkgrupperna, med erfarenhet av länder med cyniska och korrupta politiker, ligger det nära till hands att dra slutsatsen att politiker i Sverige är lika opålitliga som i deras tidigare hemländer. Detta kan leda till att nya svenskar väljer att inte rösta eller vara delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

Att kalla saker vid dess rätta namn har stor betydelse för de drabbade och möjliggör för dem att bearbeta trauma som de bär på. Folkmordet berör cirka 200 000 nya svenskar varav cirka 35 000 i Södertälje. Barnbarn och överlevare som lever med folkmordets trauman, där alla familjer har förlorat släkt och vänner, ska inte utnyttjas till politisk lekstuga och röstfiske.

Faktum är att ett folkmord har begåtts 1915 och att massakrerna uppfyller kriterierna i FN-deklarationen om folkmord. Överlevare, forskare, historiker, arkiven och folkrättsprofessurer bekräftar detta. Ett erkännande från regeringen skulle trösta och bringa ro till drabbade folkgrupper.

Personligen har jag under de senaste åtta åren i riksdagen på olika sätt via motioner, interpellationer, skriftliga frågor, debatter och seminarier aktivt verkat för ett erkännande av folkmordet Seyfo.

Har dessutom föreslagit riksdagen att inrätta ett nationellt dokumentationscenter i Södertälje för folkmordet, samt att utlysa den 24 april som är dagen då folkmordet startade till minnesdag för offren för Seyfo.

Många kristna invånare från Mellanöstern i Södertälje och Sverige förväntar sig att regeringen skulle hålla det man lova. Tilltron till Socialdemokraterna är nu i botten hos de drabbade folkgrupperna.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel