Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna är det dominerande partiet

SCB:s partisympatiundersökning, PSU, är den mest tillförlitliga undersökningen. Den är väljarbarometrarnas ”Rolls-Royce”. Studien kan i stort sett jämföras med vallokalundersökningen, Valu.

Anmäl text- och faktafel

I veckan fick vi ta del av färska siffror. De visar att Mittenpartierna (S, MP, C, L) tillsammans får 43,8 procent (jämfört med 46,8 procent i valet) Det skulle om det varit val idg ha gett 147 mandat (mot 167). Men Liberalerna når inte upp till spärren i mätningen. De får 3,7 procent och noll mandat. Det gör att mittenpartierna är reducerade med ungefär 15 mandat.

Vänsterpartiet får i SCB 9,1 procent (8,0 i valet) vilket motsvarar 32 mandat (28).

Högerpartierna (M, KD, SD) får 46,1 procent (43,7)– motsvarande 170 mandat (154).

Trots ett starkt resultat för den samlade högern får de inte majoritet. Det krävs 175 mandat för detta.

En fråga som kan ställas gäller Centerpartiets tillbakagång. Har partiet tagit skada av glåporden från den tidigare allianskollegan KD? Ebba Busch Thor och hennes partikollegors utfall mot C har bland annat handlat om quislingar, lydparti och benprotes. Kommande väljarbarometrar får ge svaret på detta.

SCB:s mätning bekräftar vidare, att Socialdemokraterna är Sveriges i särklass största parti med 27,6 procent. 10,5 respektive 11,6 procentenheter större än tvåan, Sverigedemokraterna, samt trean, Moderaterna.

Arnold

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare