Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snurrig resa i systrarna Brontës fantasivärld

BOK: Kristian Ekenberg recenserar Eva-Marie Liffners "Blåst!"

Eva-Marie Liffners ”Blåst!” är en vild resa. Ett romanbygge vars ritning nog bara är tydbar för dess skaparare, men som är ett äventyr att dras med i, även om man inte förstår alla berättelsens vindlingar.

Syskonen Brontës fantasivärld Gondal, skapad i barndomen innan vuxenlivets gråhet tog över, förenas med Tolkiens Midgård och Första världskrigets skyttegravar. Bilmekanikern Ned Shaw är vän med Johnnie T, som vi snart förstår är Tolkien, och han har en förmåga att röra sig mellan tidsplanen. Det är som om Brontë-barnens blåsiga hed, Oxfords murriga bibliotek och sagolandet Gondal existerar i en och samma dimension, och intrigen kastar sig hejdlöst mellan de olika världarna som om inte mer än ett par steg skilde dem åt.

Låter det förvirrat? Ja, det är snurrigt, och en del förkunskaper om såväl Tolkien som familjen Brontë krävs för att inte helt gå vilse.

Romanen följer ett antal spännande spår, som exempelvis att barnen Brontë aldrig dog, utan att de valde bort ett vuxenliv av besvikelser för att i stället försvinna in i Gondal. En fantasi så stark att den lyckas brotta ner verkligheten och till och med självaste döden.

Eva-Marie Liffner skriver om hur även den vildaste fantasi kan pressas in i sin tids konventioner. Barndomen och fantasin blir en protesthandling, ett land att klösa sig kvar i så länge som möjligt.

Med den tron, är det inte konstigt att ”Blåst!” är så vildvuxen som den är. Ändå måste jag ta på mig rollen som tråkmåns och konstatera att Liffner skriver fram sin kreativa storm på bekostnad av begripligheten. Som läsare känner man sig som dvärgen Gimli i ”Sagan om ringen”, som försöker hålla jämna steg med Legolas och Aragorn i en språngmarsch på jakt efter orcher. Man hänger, helt enkelt, inte riktigt med.

LITTERATUR

Eva-Marie Liffner

”Blåst!”

(Natur och Kultur)

*

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg