Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SNO trea i Tiomila

SNO kom på tredje plats i Tiomila. Laget var länge med i täten, men fick ge sig på de två sista sträckarna då Kalevan Rasti och Halden drog upp tempot.

Annons
Matthias Müller går i mål som trea i Tiomila.

Efter att ha diskats 2009 och blivit nia i fjol var det en skön återkomst till den absoluta toppen för SNO, som hade som mål att vara bland de tre bästa.

- Vi är absolut nöjda. Trea är fantastiskt. Och det är extra roligt att bli trea och bästa svenska lag med detta väldigt unga lag, sade lagledaren Gunnar Hedlund.

Här följer en sammanfattning, sträcka för sträcka, delvis tagen från live-uppdateringen på LT:s sportblogg under tävlingen.

Sträcka 1: Junioren Rickard Ohlsson, 19, växlade som tvåa, bara någen sekund bakom ledande Kalevan Rasti efter första sträckan.

- Jag gjorde exakt vad jag skulle göra. Jag försökte hänga med i täten från början, men avvaktade lite och kollade vad de andra gjorde, jag ville inte strula till det direkt. Det är klart att jag hade velat vinna sträckan. Vi kom in samtidigt, men han var stark i spurten. Men huvudsaken är att vi är med. Det är nio sträckor kvar, sade Rickard Ohlsson.

Sträcka 2: Petter Eriksson tappade fyra minuter på täten på andra sträckan och gick i mål på elfte plats, 4.07 efter norska Kristiansand som växlade som etta.

- Jag tror att jag la fyra minuter på ettan. Jag tyckte att jag kom rätt, men jag kom snett. Sen sprang jag upp på en höjd och trodde att jag visste var jag var, men kom snett igen. Sen kom det fler och fler pannlampor och jag blev riktigt stressad. Jag sprang på rätt hårt sen och har gjort några missar till på vägen, jag blev ganska trött. Det här var skit, kan man säga, sade Eriksson.

Sträcka 3: På tredje sträckan trycktes fältet ihop på en sträcka där det bommades en hel del, och där några lag som sprang felfritt.  Kent Ohlsson var ett tag mindre än tre minuter efter och hade kontakt med en jagande klunga, men tappade och växlade som 14:e man, 3.49 efter.

- Jag har småsmissat en hel del. Jag har inte haft någon koll på hur jag har legat till. Jag har kört själv. Ibland har jag haft kontakt med någon, ibland har jag varit helt ensam. Det är väl godkänt i alla fall. Men det kunde ha varit bättre.

Sträcka 4: Erik Liljequist, 22, sprang långa natten, en sträcka för löpstarka killar som kan ta en rygg och hålla den. Det gjorde Liljequist bra. Han hängde på ett tåg som leddes av Järlas talang Olle Boström och till slut var det 13 man som kom i mål i stort sett tillsammans i täten. Liljequist var sist av dessa, 36 sekunder efter ledande Turun Metsänkävijät.

- Olle körde hela tiden i stort sett. Jag var förberedd på att det skulle bli så, det fanns några lok där som jag väntade på, Olle var ett av dem. Jag hade flyt som kom med. Sen stumnade jag lite i en uppförsbacke på slutet, med 1,5 kilometer kvar. Sen kunde jag bita i lite i skogen, men i backen in mot mål gick det tungt. Men vi är med i alla fall, sade han.

Sträcka 5: På femte sträckan imponerade 22-årige Anton Östlin för SNO, när de 13 i täten i stället blev sex som gick i mål inom 21 sekunder. Östlin var trea av dessa, 10 sekunder bakom ledande Halden.

Sträcka 6: Jonas Leandersson, 21, imponerade precis som Östlin. Sex lag i täten blev tre - SNO, Kalevan Rasti och Järla. Och först i mål av dessa var SNO, vars ledning på sex sekunder kanske hade varit större om inte Leandersson, som kom i mål med en rejäl skråma på näsan, hade sprungit in i ett träd.

- Jag visste inte vad de andra hade för gafflingar, men det kändes som att jag var först, jag la rätt mycket på de tre sista kontrollerna. Så det kändes lite synd när jag såg att Kalevan inte var långt bakom.

Sträcka 7: Veteranen Pål Skogtjärn, 34, anförde i täten och lyckades dessutom hänga i när Kalevan Rastis Jan Prochazka gick om och försökte gå ifrån på slutet. Skogtjärn växlade som tvåa, bara två sekunder bakom, medan Järla fick släppa ytterligare 15 sekunder.

- Jättekul. Jag hade ett underbart utgångsläge. Kanske var jag lite defensiv, jag vågade inte bara göra mitt utan kollade lite på de andra också. Prochazka var stark. Han var brutal uppför backen på slutet, där tappade jag. Men jag kom ikapp lite på upploppet.

Sträcka 8: Skotten Scott Fraser, 25, lyckades hålla rygg på Kalevan Rastis Philippe Adamski. Och med en riktig spurt på slutet pressade han sig förbi och växlade som etta, med minsta möjliga marginal.

- Det var jag nöjd med. Jag missde lite på slutet, det var därför jag hamnade lite efter, sade en nöjd Fraser.

- Jag kände mig bekväm. Det kändes väldigt säkert hela vägen. Det var en bra känsla och jag var inte ens särskilt nervös. Det var en njutning, särskilt att springa så här på morgonen och se solen stiga upp och skina mellan träden. Det är därför jag håller på med den här sporten.

Sträcka 9: Kalevan Rastis Fabian Hertner grillade SNO:s 26-årige engelsman Graham Gristwood hårt och till slut tvingades Gristwood lämna en lucka som sedan växte och växte. Det handlade om ren löpstyrka. Vid växlingen var avståndet 1.57.

- Han hängde inte med helt enkelt. Graham har varit skadad en del i vinter, kanske hade han klarat det bättre i höst. Men Hertner är riktigt bra också, sade lagledare Hedlund.

Sträcka 10: Franske världstjärnan Thierry Gueorgiou förde enkelt Kalevan Rasti till seger. Och SNO:s Matthias Müller, 28, blev ikappsprungen och formstarke Olav Lundanes från Halden, som startade två minuter bakom. Och när Lundanes tryckte på kunde Müller inte svara. I mål var SNO knappt minuten bakom Halden och fyra minuter bakom Kalevan Rasti.

- Hade det varit några andra. Men Matthias springer mot de som kanske är etta och tvåa i världen, konstaterade Gunnar Hedlund.

- Efter en halvtimme blev jag trött både i kroppen och på kartan och då bommade jag lite, några sekunder här och några sekunder där. Och Olav var för stark på slutet, jag orkade inte i uppförsbackarna. Men jag tycker att det gick bra ändå och vårt mål var att komma bland de tre bästa, så jag är nöjd, sammanfattade Matthias Müller.

SNO:s andralag kom på 43:e plats. Om breddsatsningen, med ytterligare åtta lag i den långa stafetten kan ni läsa i pappers-LT på onsdag.

Annons