Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snigelfart i Stadshuset

Riksdagen har sina motionstider. Det finns motionstider för kommuner också – men de struntar Södertälje i.

Den politiska oppositionen har ett reellt redskap för att påverka: att skriva motioner. Därigenom finns möjlighet att komma med förslag som kan förändra samhället, trots att man inte ingår i majoriteten.

Det hör till demokratins fundamenta att den styrande majoriteten behandlar motionerna med både respekt och med ackuratess.

De ska utredas och de ska utredas snabbast möjligt.

Gången är den att en motion lämnas in till fullmäktige. Därefter följer en lång kedja av stopp hos kommunledningskontoret, politiska sekreterare, fackkontor, kommunala nämnder och kommunstyrelsen innan den – är tanken – till slut ska återkomma till fullmäktige för beslut. Lagstiftningen säger att det får ta högst ett år innan motionen blir besvarad – en rimlig tid med tanke på att ärenden måste beredas ordentligt, men ändå i tillräckligt kort för att motionen ska kännas aktuell.

I Södertälje stadshus fungerar detta illa. Riktigt illa.

Över 50 motioner väntar på svar. Det finns motioner som lämnades in 2011 som fortfarande inte har kommit tillbaka till fullmäktige efter snart fem år. Ett kraftigt underbetyg för majoriteten, som bär ansvaret för att detta ska fungera i enlighet med lagen.

Visst, flaskhalsarna är många på motionens väg genom stadshuset. Men då får man se till att åtgärda detta, motionsberedningen måste få högre prioritet generellt. Berörda kontorschefer, handläggare, nämndordföranden och andra måste komma till insikt.

I sin strävan att göra något åt detta underbetyg har därför de rödgröna på senare tid uppvaktat företrädare för oppositionen.

Dock inte först och främst för att be om ursäkt för sin saktfärdighet.

Nej, i stället har man gett oppositionsföreträdarna ett val: fortsatt beredning eller papperstuggen.

Den rödgröna frågan lyder i princip: ”skulle det kunna vara så att den där motionen som du skrev för jättelänge sedan och som vi ännu inte orkat besvara har hunnit bli så inaktuell att den lika gärna borde dras tillbaka?”

Som tur är blir svaret oftast nej. Det är knappast oppositionens primära uppgift att rädda skinnet på saktfärdiga majoritetsföreträdare. Dessutom lägger de sina förslag för att kunna påverka – och företräda sina väljare.

Det finns också skäl att påpeka att motionerna kan bli inaktuella av andra skäl än att lång tid har gått.

Värre är de fall där den föreslagna åtgärden har gillats av majoriteten, så att de ser till att knycka idén och göra politik av den – och när det sedan blir dags att behandla motionen i fullmäktige blir beskedet att motionen får anses besvarad eftersom förslaget redan genomförts.