Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart släpps gratis guide till naturreservat och andra utflyktsmål

Snart flyttar naturen och våren in på Södertäljebyrån. Mellan den 23-27 april släpps den nya utflyktsguiden till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje. Boken och annan information finns att hämta gratis.

På fredagseftermiddagen den 27 april finns även naturvårdarna på Naturcentrum på plats i en och en halv timme och tipsar om sina favoritutflyktsmål. På torget utanför står Friluftsfrämjandet och grillar gratis korv till den hungrige.

Just nu finns 24 naturreservat utspridda över hela kommunen. Tio av dessa sköts av Naturcentrum på kommunen medan tretton förvaltas av länsstyrelsen. De består av olika värdefulla naturtyper och miljöer. Här finns sjöar, våtmarker, åar, skärgård, artrik flora och djurliv, hagmarker, skogar och mycket mer.

Stigar, skyltar, eldplatser, fågeltorn och fler anordningar gör områden tillgängliga och lite extra trivsamma. Varje reservat har särskilda föreskrifter.

Tre av naturreservaten – Lina, Talbyskogen och Öbacken-Bränninge – ligger nära stadskärnan. I naturreservatet Lina, bara fyra kilometer från centrum, har kommunen en informationscentral om alla kommunens naturreservat som av olika anledningar anses så värdefulla att de måste skyddas.