Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart sätter han en SSK-flagga på toppen av Kilimanjaro

5 892 meter över havet. Så högt är Kilimanjaro – världens högsta fristående berg. Ett berg som Södertäljebon Moshe Kucukkaya snart ska bestiga.

– Det finns många anledningar till att jag gör det. Dels för utmaningen, men också den fysiska och mentala belöningen som jag kommer att få efteråt, säger han när LT träffar honom knappt två veckor innan han sätter sig på planet till Tanzania.

Kilimanjaro blir inte det första berget han bestiger, men det högsta. Han har tidigare tagit sig upp på Kebnekaise och i somras besökte han Norge och tog sig upp på Trolltunga – en horisontellt utstickande klippa över Ringedalsvatnet, 1 100 meter över havet.

– Jag har alltid haft ett äventyrligt sinne, men det är först på senare år som jag intresserat mig för berg, säger Moshe Kucukkaya och tillägger:

– Jag gillar att ha tydliga mål, och inget är tydligare än en bergstopp. Man kan se målet hela tiden och det är väldigt tydligt om man klarar det eller inte.

Inför Kilimanjaro är det inte bara att ta sig till toppen som är målet. Målet är även att samla in så mycket pengar som möjligt till Unicef, som jobbar för barns rättigheter.

– Barn är utan skuld. De har inte gjort något fel för att hamna i situationer som vissa barn hamnar i. Och jag brinner för att hjälpa dem. Unicef kändes därför som ett naturligt val.

Dessutom jobbar de både långsiktigt och kortsiktigt.

Han har varit försiktig med att sätta mål för sin insamling, men det har gått över förväntan. Till en början sa han att han skulle vara nöjd om han fick ihop 15 000 kronor, sedan har den siffran tickat uppåt. Just nu är han uppe i drygt 30 000 kronor.

För att få in slantar till insamlingen har han, som han själv uttrycker det, gjort ”nästan vad som helst”. Allt från vadslagningar till massage.

– Inför den här intervjun sa jag till mina polare att jag skulle raka av mig håret om någon skänkte 1 000 kronor, men alla var för snåla, säger han, skrattar och tillägger:

– SSK:s supportrar har skänkt 2 000 kronor med förutsättningen att jag ska placera en SSK-flagga på toppen.

Han känner sig redo för att ta sig upp de 5 892 metrarna. Han har förberett sig genom läsa på om berget och träna mycket.

– Jag känner mig både fysiskt och mentalt förberedd. Men jag är ödmjuk för man vet aldrig hur man reagerar på till exempel höjden. Man måste ha respekt för berget, annars kan det bli farligt.

Kilimanjaro är inte det sista berget han kommer att bestiga, det försäkrar han. Han pratar lite löst om att det vore häftigt att pricka av varje världsdels högsta berg men slår sedan fast att det är bästa att tänka ”en sak i taget”. Och just nu är det Kilimanjaro som är målet.

Så bidrar du till insamlingen

Den som vill bidra till Moshe Kucukkayas insamling hos Unicef kan skicka ett sms med texten KÄMPA 3586 till 72 900, då skänker man 50 kronor.

Det går även att besöka den digitala bössan ”Moshe vs Kilimanjaro” på: https://unicef.se/egna-insamlingar/moshe-vs-kilimanjaro. Där man kan skänka ett valfritt belopp.