Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbare arbete med sanering

 
Igelsta strand
Visa alla artiklar

I dag finns nära 80 000 potentiellt förorenade områden i Sverige – varav Igelsta strand är ett av de mer uppmärksammade i Södertälje.

Av dessa uppskattas cirka 1 200 områden tillhöra riskklass 1, det vill säga att de utgör mycket stor risk för människors hälsa och miljön. Cirka 13 800 stycken tillhör riskklass 2, vilket innebär att de utgör stor risk.

Utvecklingen när det gäller efterbehandling av förorenade områden har varit positiv sedan ett statligt anslag skapades 1999. De områden som utgjort akuta risker vid direktexponering, eller hotade betydelsefulla vattentäkter eller värdefulla naturområden är utredda och har åtgärdats.

Inventering och klassificering av förorenade områden har pågått i många år och är nu i det närmaste slutförd. Hittills har över 2 300 förorenade områden i riskklass 1 eller 2 åtgärdats.

Åtgärderna har skett med såväl statlig som privat finansiering. Av de 193 områdena i riskklass 1 sanerades 101 med statliga medel och 92 åtgärdades med privat finansiering. Den största andelen av de 2 100 områdena i klass 2 har åtgärdats av de som orsakat föroreningen, utan statlig finansiering.

För närvarande pågår åtgärdsprojekt i totalt 1 789 områden.

Arbetet med sanering och efterbehandling av förorenade områden utvecklas och går framåt och samtliga av de mest förorenade områdena bedöms kunna vara åtgärdade till år 2050.

Men för att arbetet ska fortgå och åtgärdstakten fortsätta öka, avser jag att verka för tre särskilt viktiga faktorer:

1. Att åtgärder genomförs på områden där den ansvarige står för kostnaden. Tillsynsåtgärder är avgörande för att icke statsfinansierade objekt saneras. Ansvaret för tillsynen över förorenade områden ska förtydligas.

2. Att det statliga anslaget behålls.

3. Att det sker en bättre teknikutveckling inom området.

Alla berörda aktörer har gjort, och fortsätter att göra, en rad insatser för att återställa förorenade områden. Med en sådan utveckling kommer vi att kunna, till år 2050, ha nått ett tillstånd där förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa och miljön.

miljöminister

Lena Ek (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel