Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba brobyggare på Täljeviken

Man kan med fog undra vad det är för typ av farkost som glider fram på Täljeviken, söder om båtklubbens, nästan mitt för gamla Tobaksmonopolet.

I bakgrunden, något till vänster, syns höghusen i Bergvik. Vad vi tycker oss förstå är bilden tagen från sydväst någon gång under 1980-talet. Den långsmala farkosten verkar vara på väg till motsatta stranden, ungefär vid Storgatans norra ände. Vadan denna riktning och vilket transport kan det ha gällt?

Svaret är sannolikt att det gällde ett av de tillfällen som Ingenjörstrupperna (Ing 1)

övade broslagning. Ing 1 låg som bekant under drygt 30 år nära Södertälje, vid

Almnäs.

Inom regementsområdet övade de inkallade unga männen på att ordna olika moment inför anläggandet av provisoriska broförbindelser. Men ibland behövde dessa ingenjörssoldater träna i mera fullskaliga och realistiska objekt och situationer. Då var det nära till Täljeviken.

Där kunde soldaterna, så snabbt de kunde, anlägga en broförbindelse mellan västra och östra sidan där motordrivna enheter som lastbilar och traktorer kunde ta sig över vattnet.

Sedan gällde det omvända att snabbt demontera bron. Det gällde att inte störa sjöfarten mer än nödvändigt.

Sådana övningar brukade locka en hel del åskådare som, inte så lite, imponerade

såg hur en bro anlades och sedan förhållandevis raskt plockades isär.

Det var ett lagarbete som beundrades. Någon gång kunde regementet åta sig broslagning för olika större förflyttningar för andra myndigheter och även bygga civila broar för att få övning.