Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabb process viktig

Att samhället åter nystat i den organiserade brottsligheten är bra. Men tiden mellan häktning och åtal måste bli kortare.

I dagarna har polis, åklagare och övriga i den myndighetsgemensamma satsningen för att knäcka Södertäljenätverket agerat på nytt. Denna gång har sökarljuset fallit på Halef Halef, en högt uppsatt företrädare i syrisk-ortodoxa kyrkan och på Arbetsförmedlingen. Misstankar om att man har lurat till sig mångmiljonbelopp av skattemedel har lett till att flera personer nu häktats i denna nya härva.

Den organiserade brottsligheten har kunnat växa sig stark i Södertälje, ja. Och den går också att knäcka. Titta på Italien – som bekämpat maffiastrukturer under långliga tider. När hela samhället, från de rättsvårdande myndigheterna till enskilda privatpersoner, tillsammans visar att man fått nog går maffian att besegra.

Kyrkohärvan gör nu sällskap med assistanshärvan, Jomehärvan och härvan kring omvårdnadsföretaget Hemtjänst och service AB.

Om vi tittar på polisens teorier om hur Södertäljenätverket är uppbyggt så är vi nu uppe på nivå två, möjliggörarna, och till och med på den högsta nivån, imperiebyggarna, med häktningen av Halef Halef.

Här rör vi oss med en annan typ av kriminalitet än den vi såg under den extremt långa och utdragna rättsprocessen efter Oasenmorden. Livstidsdömde Bernard Khouri och de övriga betraktas som gatusoldater.

Men att misstankar leder till gripanden och häktningar är en sak. Det är först när de misstänkta fått sin sak prövad och eventuellt blir lagförda som samhällets insats ger avtryck.

Och där finns det, dessvärre, en hel del att önska.

Förutom i assistanshärvan, där målet nått Svea hovrätt, finns inga rättegångsdatum utsatta – det finns inte ens några åtal.

I Jomehärvan har Silva Günduz suttit frihetsberövad sedan november 2013. Tiden för åtal skjuts hela tiden framåt. Och något åtal mot Hemtjänst och service har inte heller kommit trots att det nu gått ett år sedan tillslaget. När Halef Halef häktades beslutade tingsrätten att åtal ska vara väckt den 8 mars – det är en mer än lovligt from förhoppning att så blir fallet.

För när åtalet väl kommer väntar som bekant långa rättegångar i flera instanser.

Sverige har extremt långa häktningstider – och har kritiserats för det.

Rättsprocesserna måste snabbas upp. För de misstänktas skull, men också för samhället i stort. Det handlar om trovärdighet. Den som har begått något brottsligt måste bli lagförd, den som inte är skyldig har rätt att vara på fri fot.

Denna jättepropp i systemet riskerar till slut att dränera kampen mot Södertäljenätverket på energi. Brottsutredarna vill nå resultat – och det får vi först när dom har fallit.

Att fylla häktena med misstänkta är inte samma sak.