Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabb huvudräkning kom väl till pass i butiken

En märklig bild har kommit in till oss och den visar två herrar som står och pratar över disken i en livsmedelsaffär vid Storgatan.

De två herrarna ska vara Adolf Molin, på vänstra sidan om disken och Anton Malmberg på den högra. De står inne i Malmbergs butik på östra sidan om Storgatan och avhandlar någon form av affärer.

Den tidens livsmedelsbutiker hade ofta en fondvägg med prydliga rader av konserver. Skulle en kund vilja köpa en burk av något slag, då var det bara för den som expedierade att plocka fram den önskade burken.

Ofta fanns den högst upp i hylla och då var den som sålde tvungen att hämta en stege och klättra upp. Det fanns inga genvägar och de gällde att vara hyggligt försiktig så att inte hela uppställningen rasade.

Under hyllorna med konserver fanns gott om lådor med olika artiklar. Det var verkligen inte fråga om självplock på den tiden. Den som skulle ta fram, eller ner, varorna fick fysisk träning och var ofta i farten hela dagen om kunderna var många.

Alla varor fick inte plats inne i butiken utan expediten kunde ofta få gå ut i något angränsande lager för att hämta det kunden önskade.

Vi minns att expediten sedan räknade ut summan som skulle betalas på en avriven pappersremsa från stället med omslagspapper. Då gällde det att kunna addera snabbt och helst rätt. En del var närmast fenomenala, andra inte så snabba.

Annat är det nu med digitala läsare som registrerar och summerar. Allt var inte bättre förr.