Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smörj ska lindra gnisselproblem

Störande gnissel från pendeltågen har plågat boende längs spåret i åratal. Nu kan problemet få en lösning.

Boende på Värdsholmen har fått leva med störande gnissel från pendeltågen sedan dubbelspåren stod klara. Det har LT skrivit om tidigare. Nu kan det finnas en lösning på problemet. Trafikverket har under två års tid gjort tester med smörjmedel för att minska friktion och gnissel, skriver tidningen Ny Teknik.

– De mätningar vi gjort visar att hjulskriket kan minska med upp till 13 dB på utsatta ställen, säger Matthias Asplund, projektledare på Trafikverket, till Ny Teknik.

Smörjmedlet har testats på Malmbanan och i en snäv kurva i Södertälje. Nyheten är att toppen av rälen smörjs, inte sidorna.

Enligt Ny Teknik appliceras smörjmedlet genom att lister med hål i monteras på rälen.

Smörjstationer finns vid sidan av spåret och varje gång ett tåg passerar aktiveras smörjningen. Smörjmedlet följer sedan med hjulet upp till fem kilometer och minskar på så sätt både slitage och hjulskrik.