Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutplädering om dubbelmordet

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Under förmiddagen påbörjade åklagarna slutpläderingen i dubbelmordet. De inledde med att gå igenom mopedstölderna som skedde natten mot den 22 juni 2010.
– Det var de första pusselbitarna i dubbelmordsutredningen, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö.

Mopederna hittades uppbrända tillsammans med skjutvapen och mobiltelefoner på en gångväg 700 meter från mordplatsen den 1 juli 2010.

– De två unga killar som beordrades att stjäla mopederna är vana att stjäla mopeder. Men nu har de tre äldre personer som skjutsar dem, varför då? Är de övervakade? Vad är det som är så viktigt den här gången? frågar Ulrika Lindsö retoriskt.

Enligt åklagarna var det Torpeden som beordrade dem att flytta mopederna under mordnatten till hans fars källare på Hövdingevägen i Ronna – en perfekt utgångspunkt för en attack mot Oasen.

Det var också dit ett automatvapen och flera pistoler och ammunition omlastades några veckor innan morden. Ett vittne har berättat att nätverket förvarade vapnen i hans föräldrars matkällare några veckor före dubbelmordet.

– Samma typ av vapen som användes vid morden, enligt Lindsö.

Åklagarna gick därefter över till mobiltelefonerna.

Två mobiltelefoner kopplade upp sig i Ronna dagarna innan morden, hade kontakt med varandra via sms och dog strax efter mordet. 

– Vi anser att vi har två stycken mördarlurar som kan knytas till morden, säger Ulrika Lindsö.

Den ena telefonen hade nummer 070-096 6020, den andra hade samma nummer sånår som på de två sista siffrorna 070-096 6042.

– Vi tror att 6020:an bars av en ”insider” inne i Oasen, säger åklagare Ashraf Ahmed.

Den telefonen har inte hittats. Däremot anser åklagarna att 6042:an har hittats i brandresterna bland mopederna. Den senare bars av en av mördrna, enligt åklagarna. Och för första gången sade åklagarna vem de anser bar telefonen.

– Vi anser att det var Torpeden, säger Ulrika Lindsö.

Torpeden står även åtalad för första mordet på Oasen ett halvår tidigare. Två dagar efter dubbelmordet tankas en av mördarlurarna på med 50 kronor från Torpedens telefon (-6079) – ett faltalt misstag som binder honom till mördarluren, enligt åklagarna.

Vid husrannsakningar i en bil som, enligt åklagarna, disponerades av Bernard Khouri, några veckor efter morden, hittades flera SIM-kort i samma nummersrie som mördarlurarna, sånär som de sista två siffrorna: -6021, 6023, 6056, 6057, 6058, 6059, 6076.

I en av de andra åtalade nätverksmedlemmarnas hem, en 39-årig man som blev skjuten i armarna på Torekällgatan tre månader innan dubbelmordet, hittades i maj 2011 också SIM-kort i samma nummersrie: 6022, 6096, 6098 och själv hade 39-åringen 6051.

Åklagarna tror att Bernard Khouri och 39-åringen kommit över en massa kort i samma nummerserie som använts av nätverkets medlemmar.

Dagen efter morden åker hela nätverket gemensamt till det sjukhem i norra Stockholm där Khouris och Torpedens rullstolsburna släkting vårdas för sina svåra skottskador efter skjutningen på Torekällgatan tre månader tidigare.