Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutet på tigandet ska firas

I dag för ett halvt sekel sedan tog Sverige ett mycket viktigt steg för jämställdhet, när Svenska kyrkan vigde de första kvinnliga prästerna.

Pionjärerna var tre till antalet – Margit Sahlin och Elisabeth Djurle prästvigdes i Stockholm, Ingrid Persson i Härnösand.

Då var det en stor sak.

Och det är det sannerligen fortfarande.

Motståndet inom och utom kyrkan var stort mot att kvinnan skulle få göra annat i kyrkorummet än att ”tiga i församlingen” – det påbud som maktens män dikterat.

Men förnuftet segrade.

Inom Svenska kyrkan i dag är nästan varannan präst och var fjärde kyrkoherde kvinna. Och tre kvinnor – Tuulikki Koivunen Bylund, Härnösand, Antje Jackelén, Lund, och Eva Brunne, Stockholm – är biskopar.

Nu 50 år senare ska vi vara glada över framgången i kampen.

En kamp som ständigt måste föras på varje område, varje plats, varje institution där människor inte behandlas lika – oberoende av kön, ålder, religion, etniskt ursprung, sexuell läggning eller hudfärg.