Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta skattefinansiera antroposoferna

I februari rapporterades att flera personer i Järna söder om Stockholm hade insjuknat i mässlingen. Och i förra veckan fick vi veta att flera personer i Järna drabbats av röda hund.

Liksom mässlingen ingår röda hund i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Båda sjukdomarna har i princip utrotats i Sverige.

Men nu kommer de tillbaka. Anledningen är att många av de som bor i Järna är antroposofer, som väljer att inte vaccinera sina barn.

Vidarkliniken, det antroposofiska sjukhuset i Järna, tar vad man kallar ett helhetsgrepp på människan och sjukdomen. Här ingår utöver virus och immunförsvar även den spirituella dimensionen av livet.

I Vidarklinikens behandlingsplan mot cancer, skriven av klinikens läkare Ursula Flatters, konstateras att sjukdomen inte bara är biologisk, utan en kris med bland annat andliga dimensioner. Med rätt behandling kan sjukdomen leda till inre utveckling och nya värderingar.

I dokumentet hänvisas även till den amerikanske psykiatern och forskaren Lawrence LeShan (som bland annat ägnat sig åt telepati och klärvoajans) som menar att risken att insjukna i cancer är stor när en människa aldrig har kunnat leva ut sig själv och sin egen vilja.

Mässling är en extremt smittsam – luftburen – sjukdom. Dödstalen i världen har, tack vare vaccinationsprogrammen, sjunkit från flera miljoner till 100 000 per år. Men antroposoferna menar att mässling och andra barnsjukdomar är utvecklande för det lilla barnet. Och i förra veckan var vi uppe i 32 konstaterade fall av röda hund.

2007 granskade tv-programmet Kalla Fakta Vidarklinikens cancerbehandlingar. Man ifrågasatte bland annat injektioner med mistelextrakt, som aldrig godkänts av Läkemedelsverket.

Däremot konstaterades att regeringen regelbundet – sedan 1993 – gett tillstånd att använda preparatet. Flera regeringar, såväl röda som blå, har alltså godkänt mistelbehandling av cancerpatienter.

Genom åren har svenska landsting köpt vård av Vidarkliniken för miljontals kronor. Med våra skattemedel finansieras den cancervård som lutar sig på parapsykologen Lawrence LeShans teorier.

Antroposoferna är duktiga lobbyister. I styrelsen för deras livsmedelsföretag Saltå Kvarn, som ägs av Vidarstiftelsen, sitter tidigare jordbruksministern Annika Åhnberg. I riksdagen motionerade miljöpartisterna Mikaela Valtersson och Ulf Holm 2005 om att homeopatiska medel och naturmedicin ska kunna användas i psykiatrivården. Valtersson har lämnat riksdagen, men Holm sitter kvar, och är numera andre vice talman. Tror han fortfarande på homeopati?

Att människor upplever alternativmedicin som mysigt eller själsligt utvecklande är deras ensak.

Men från politiskt håll bör det göras tydligt: skattemedel ska gå till beprövade metoder, inte till trollkonster.

Ida Thulin, GD