Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut: Kings vidare - efter storstjärnans show

Två raka segrar. Stänger Södertälje Kings kvartsfinalserien mot Malbas med en tredje redan i söndagens möte i Täljehallen? LT rapporterar period för period.

Annons

Nick Spires saknas fortfarande i Kings laguppställning. Men de regerande mästarna har klarat sig fint utan centern så här långt i kvartsfinalserien.

Hemmaseger med 25 följdes upp med en åttapoängsseger i Malmö i match två. En starkare bänk och vasst trepoängsskytte blev två nycklar till segern på bortaplan, en seger som nu ger Kings möjligheten att stänga kvartsfinalsserien och skaffa sig några extra dagars vila. Övriga tre kvartsfinaler går till minst fyra matcher.

Skyler Bowlin och Toni Bizaca stod båda för 15 poäng i andra matchen, medan Chris Czerapowicz hade kallnat. Forwarden hittade bara rätt med två skott och slutade på sex poäng.

Aaron Anderson har gjort storstilad comeback och snittar 9,5 poäng och 11 returer i kvartsfinalerna.

Carl Engström har dominerat för Malbas, med 16 poäng och 13,5 returer per match. Däremot har Malbas inte alls fått spelet ute på trepoängslinjen att stämma. Kings har hållt liganykomlingen på 22 procent. Mycket lågt, om man jämför med grundseriesnittet, som för Malbas låg på 37,2.

Första perioden: 25-13.

En period med två ansikten. Före och efter timeouten, skulle man kunna säga. Första tre minuterna hällde Malbas i tre treor – och när gästerna dessutom tilläts springa i en öppen layup efter ett snabbt uppspel tog Vedran Bosnic timeout vid ställningen 4-11. Kingscoachen var fly förbannad, skällde och skickade taktiktavlan i backen. Det väckte laget. För därefter gjorde Kings 20-0 på Malbas. Och Toni Bizaca dunkade. Det händer inte varje matchkväll. Att gästerna också fick Alexandar Danilovic skadad hjälpte inte.

Aaron Anderson poängbäst i perioden med åtta poäng.

Andra perioden: 42-33 (25-13, 17-20)

Malbas kryper närmare. Gästerna städar upp misstagen i sitt spel från den första perioden och får i gång fler spelare än powerforwarden Fredrik Larsson, som för övrigt gör en fin match och har tio poäng i halvtid. Samtidigt går Kings effektivitet ner en aning från första perioden - och avsluten blir inte lika ofta högprocentiga. En nyckel till att Malbas kan vinna perioden är att bortalaget klarar av pick- och rull-försvaret bättre. Men utan Danilovic i spel och med Niklas Sellin på tre foul har coach Henrik Svensson inte mer än sex, sju spelare att rulla på. Malbas får tufft att vända.

Tredje perioden: 56-56 (25-13, 17-20, 14-23)

Om Malbas naggade ledningen i kanten tidigare tuggade gästerna i sig den i tredje. Malbasförsvaret får helt stopp på Kings med en del zonspel inmixat. Kings gör inte en poäng sista 3.34. Och Fredrik Larsson avslutar ett 9-0-ryck med att kvittera från straffkastlinjen. Returtagningen och disciplinen på golvet svek Kings i perioden - och nu väntar ett drama i fjärde.

Carl Engström dominerade stort i perioden, där han gjorde 11 poäng.

Fjärde perioden: 78-71 (25-13, 17-20, 14-23, 22-15)

När Fredrik Larsson tidigt i perioden sätter en trea från hörnet, assisterad av Kristoffer Gafor, till 58-59 är Malbas i ledningen för första gången sedan de första tre minuterna. En av de stora anledningarna var att Kings hade svårt att försvara utan att foula. Men om Malbas kom tillbaka från straffkastlinjen skulle Kings vända på nytt från densamma.

Eller Kings och Kings. Toni Bizaca.

Powerforwarden hade inte fått skyttet utifrån att stämma i matchen, och bjudit på en hel del misstag med bollen. Men i fjärde tog han tag i bollen och attackerade Engström, Larsson och Sellin gång på gång. Och foulades gång på gång. På egen hand försatte han Malbas i lagfoul och förde Kings upp i ledning igen.

MEN.

Det skulle som sagt bli en rysare. Med 1.19 kvar sänkte Larsson en ny trea, hans fjärde i matchen, till 70-71. Bosnic tog timeout – och satte upp ett spel där Bizaca backade ned Sundström under korgen för två enkla poäng.

Och fjärde var Bizacas period. Han skaffade Kings andrum med en svår floater med 31 sekunder kvar, rev sedan ned en viktig retur och förvaltade nya straffkast till 76-71. Passande nog hyfsade Bizaca siffrorna till 78-71. Hans 17:e poäng. I perioden.