Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut: Kings klart för femte raka SM-finalen

Efter en högdramatisk avslutning mot Borås är Södertälje Kings klart för sin femte raka SM-final. Kings vann till slut med 73-71 efter att ha legat under en stor del av matchen.

Annons

Inget lag har tidigare spelat final mer än fyra år i rad sedan basketligan startades 1992/93. Kings blir först att spela fem raka finaler sedanlaget slagit ut Borås på måndagskvällen. 

Första perioden: 10-18

Båda lagen öppnar något slarvigt, särskilt Borås som missar en hel del enkla närskott. Men desto bättre från distans där Adam Darboe är het.

Kings spelar sig snyggt och snabbt fram till bra skottlägen men är inte skärpta när bollen ska i. Bara fyra av 19 skott för två poäng sitter. Och inte ett enda av nio försök på treorna.

Andra perioden: 30-32 (10-18, 20-14)Dino Pita visar vägen tillbaka för Kings. Landslagsguarden, som började på bänken, sätter tre treor som vänder på matchen för Kings, från åtta poängs underläge till ledning. Det tar Kings in i matchen igen och han får med sig Toni Bizaca och Davis Lejasmeiers som också börjar sätta sina skott.

Borås kommer dock tillbaka genom Darboe och Christian Maråker och går till pausvila med två poängs ledning.

Tredje perioden: 47-52 (10-18, 20-14, 17-20)Matchen håller på att utveckla sig till ett rejält drama. Borås går snabbt ifrån på nytt med nio raka poäng. Men Kings kommer tillbaka, med en trea från Toni Bizaca och fyra poäng från Skyler Bowlin.

Kings spelar bättre och bättre försvar, men offensivt är det fortfarande blandade insatser. Laget spelar bra, men skjuter inte tillräckligt bra, 37 procent på tvåorna och 18 på treorna.

Bara fem poäng skiljer lagen med en period kvar.

Fjärde perioden: 73-71 (10-18, 20-14, 17-20, 26-19)Kings ser ut att ha det fortsatt kämpigt offensivt – med ett undantag. Toni Bizaca kliver fram ur mängden med något som få Kingsspelare lyckas med i kväll – att sätta treor.

Han får sällskap av Skyler Bowlin och trots att offensiven inte är bra för Kings i kväll så kämpar sig laget kvar i matchen ända in mot slutet.

Slutminuten blir enormt dramatisk – Borås Fredrik Andersson skjuter för tre poäng, ett skott som i princip kan avgöra matchen. 1 035 åskådare i Täljehallen håller andan – men han missar och Kings-spelaren Aaron Anderson tar returen.

I stället får Kings med sig en osportslig foul och Davis Lejasmeiers sätter två straffkast som gör att bara en poäng skiljer lagen åt med 47 sekunder kvar.

Lejasmeiers sätter ytterligare en tvåa som tar Kings upp i ledning för första gången sedan den andra perioden. Borås försöker svara genom Jakob Sigurdarson, men han missar och Anderson tar returen på nytt.

Skyler Bowlin får chansen att avgöra matchen med två straffkast när 12 sekunder återstår – men sätter bara ett av dem. Borås får en sista chans – men får inget tillräckligt bra läge och missar.

Kings lyckas vinna med två poäng och är klart för SM-final för femte året i rad.

Där ställs Kings mot Norrköping.