Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut: Fördel Kings i semifinalen

Borås och Södertälje Kings flyttade fram den svenska ligans positioner i Europa den här säsongen. Bara ett av lagen kommer att ta sig till SM-final. På onsdagen inleds semifinalserien i Täljehallen.

LT-sporten rapporterar från Täljehallen, period för period.

Både hemmalaget Kings och gästande Borås har skadeproblem sedan slutet av grundserien. Och vare sig Kingscentern Nick Spires eller Borås pointguard Omar Krayem är ombytta i den första semifinalen.

Både Spires och Krayem följde uppvärmningen i civilia kläder. Spires har varit borta sedan i februari med en överansträngd fot, medan Krayem sträckte låret i slutet av grundserien.

Danske guarden Adama Darboe väntas ersätta Krayem på Borås pointguardposition, medan Aaron Anderson precis som i kvartsfinalen får dra ett tyngre lass på position fem för Kings. Men mot Malbas gjorde Anderson det med den äran. Amerikanen kom tillbaka i spel med en smäll och snittade en "dubbel-dubbel": 11 poäng och 10,7 returer. Dessutom har Borås stora insidekraft, Christian Maråker, också haft skadeproblem. Till Borås Tidning sade dock veteranen att han "skulle spela till varje pris".

Toni Bizaca ledde Kings poängmässigt i kvartsfinalerna med 19 poäng i snitt. Bizaca har också gjort några av sina bästa matcher den här säsongen mot just Borås, inte minst 34-poängsinsatsen på bortaplan.

För Borås del handlade kvartsfinalerna mot Nässjö mycket om Jakob Sigurdarson. Islänningen sköt hela 22 poäng per match och drygt 47 procent från trepoängslinjen.

Väntade startfemmor:

Kings: Bowlin, Lejasmeiers, Czerapowicz, Bizaca, Anderson.

Borås: Darboe, Sigurdarson, Gunnarsson, Vitali, Maråker.

Första perioden: 22-8

Att Kings gjort scoutingen syns tydligt. Borås har svårt att skapa öppna skott – och ett par gånger även att få in bollen i spel. Skyler Bowlin leder med 11 poäng Kings till 20-6 efter sju minuter. Men bakom rycket ligger också defensiven, som får gästerna att missa nio av de tio första skotten. Kings tappar flytet i skyttet sista tre minuterna, men håller Borås på låga 8 poäng och 23 procent i skyttet.

Andra perioden: 49-24 (22-8, 27-16)

Ledningen växer, bland annat tack vare att Toni Bizaca blir het i perioden och nu är uppe i 12 poäng. Men hela åtta spelare i Kings har stoppat bollen i korgen – medan Borås knappt hittar någon offensiv. Till slut tröttnade Darboe och tog en trea halvvägs mellan trepoängslinjen och halvplan. Den satt, men det är ju inte så sund offensiv i längden.

Periodslutet var talande: Borås skulle spela på klockan, Bosnic ropade på en dubbling och Kings stal bollen. Gunnarsson drog på sig en osportslig foul, vilket gav två straffkastpoäng och sedan Skyler Bowlin en avslutande trea på periodsignalen. Alltmedan Borås fokuserade på domaren.

Tredje perioden: 64-43 (22-8, 27-16, 15-19)

Kings guarder är inte blyga när det gäller att attackera Borås större spelare efter screener. Lejasmeiers, Bowlin och Joseph tar sig med lätthet till korgen. Gång på gång.

Kings inleder perioden med att göra 13-4 och definitivt stänga matchen.

Där någonstans tappar Kings en del skärpa, samtidigt som Borås vrider över till en zon. Perioden ut missar Kings skott på skott – laget gör faktiskt bara två poäng sista 6.13 – vilket gör att ledningen krymper. Till strax över 20.

Fyra spelare i Kings över tio poäng.

Fjärde perioden: 79-61 (22-8, 27-16, 15-19, 15-18)

Ingen period för skolboken, även om den var av akademisk karaktär. Om det nu fanns någon tanke på en comeback spolierade Mike Joseph och Lejasmeiers snabbt den med två respektive en trea. Sedan behövde Kings inte göra mycket mer - och gjorde det inte heller. Unge Adam Ramstedt kom in från bänken och kunde bidra med assist, returer och fyra poäng, utöver den trea han satte tidigare i matchen.

Bästa poängmakare i Kings: Bowlin 19, Bizaca 16, Lejasmeiers 15. Borås: Darboe 15.