Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Slöseri att bygga helt ny skola"

Tänk om, det är inte för sent. Det är budskapet från Marita Sörefjord (M) och Björn Jonsson (C) i frågan om en ny skola i Enhörna.

År 2018 ska Enhörna ha en ny skola, med högstadium. Alla är överens om att något måste göras åt skolsituationen, men Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har en helt annan lösning än de rödgröna.

– Vi har konsekvent varit emot att bygga en helt ny skola. Det är slöseri med resurser. Det känns som kommunen redan har lånat tillräckligt, säger Björn Jonsson (C), ersättare i Enhörna kommundelsnämnd.

LT träffar honom och Marita Sörefjord (M), kommundelsnämndens andra vice ordförande, ett stenkast från Ekeby gård. Över fältet syns Norrlöts handelsträdgård. Här, vid åkerkanten, ska skolan byggas.

Fast att det är just här tror de två politikerna inte att Enhörnaborna riktigt vet. Speciellt centralt är det inte, konstaterar de, ”en baksida där ingen är”.

De argumenterar för att det bästa är att bygga till Vallaskolan.

Ekonomin är ett skäl. Ett annat är tiden – en ombyggnad går snabbare. Ett tredje är att de ser en fördel i att bygga en ny idrottshall vid friluftsgården. Hallen skulle kunna användas kvällstid för aktiviteter i Enhörna IF:s regi. Dagens gymnastiksal kan byggas om till klassrum.

I förslaget ingår också att Enhörna inte får något högstadium – Vallaskolan förblir en F–6-skola.

– Enhörnaungarna behöver vidga sina vyer, komma in till stan. Där öppnas en ny värld där de får ta för sig, säger Marita Sörefjord.

En annan fråga om en ny skola byggs är vad som händer med Vallaskolan.

– Den är tillbyggd för inte alls länge sedan. Den finns det ingen konkret plan för, säger Marita Sörefjord.

– Än är det inte för sent att tänka om. Kommunfullmäktige ska fortfarande besluta om pengar till bygget, säger Björn Jonsson.

Allianspartierna är dock inte eniga i frågan. Liberalerna förespråkar en ny skola.

– Det är svårt att få till bra lokaler där Vallskolan ligger – det är ganska trångt. Skolan är också felplacerad sett till var barnen bor. Vi ser också en integrationseffekt om Ronnaelever väljer Enhörna för bättre språkutveckling, säger gruppledaren Mats Siljebrand (L).

Vad säger du om att ni är oeniga i alliansen?– Vi är en allians, men fyra partier. Det är ett friskhetstecken att vi har olika åsikter.

Johan Ögren (S), kommundelsnämndens ordförande, är övertygad om att en ny skola är rätt väg att gå.

– Långsiktigt är det enda alternativet. Satsar vi 170 miljoner kronor på Vallaskolan bygger vi in oss för all framtid. Om tio år är den kanske ändå för liten – problemet är att kommunen inte har mark kring skolan.

Planen för skolan ligger i Högsta domstolen

I dag går det drygt 300 elever på Vallaskolan. Den är byggd för 290 elever.

2018 ska en ny skola, med högstadium och plats för 600 elever, tas i bruk. Den ska byggas nära Ekeby gård, mellan samhällena Ekeby och Tuna. Bakom beslutet står Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Tanken är att vägen till skolan så småningom ska förlängas till Sandviken. Kommunalt vatten och avlopp ska också dras den vägen.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill i stället att Vallaskolan byggs till. Liberalerna har tvekat, men tog i höstas ställning för en helt ny skola.

2014 antogs detaljplanen. Tidigare i år avvisade länsstyrelsen ett antal överklaganden. Efter flera turer ligger frågan nu i Högsta domstolen som ska avgöra om en person är så berörd att han har rätt att överklaga.