Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slog rånoffer med hammare flera gånger – döms till fängelse

Julbordskvällen i Stockholm slutade brutalt för en 36-årig man. Han slogs ner med hammare och rånades på sin mobil och sina bankkort. Nu har en man i 20-årsåldern från Järna dömts för rånet.

Det var i början av december 2017, sen kväll och 36-åringen hade just ätit julbord på en restaurang i centrala Stockholm och var på väg till tunnelbanan.

Plötsligt fick han ett slag mot bakhuvudet så han föll ner på knä. Bakom honom stod en maskerad man och sade ”Plånbok och mobil”. Rånaren fick plånboken och mobilen. Men ville ha bankkoden.

Då försökte rånoffret smita men rånaren förföljde honom och slog honom ytterligare ett par gånger med hammaren, en snickarhammare. Sedan försvann rånaren och polis och ambulans larmades.

36-åringen fick flera sår i huvudet som syddes. Turligt nog klarade han sig utan allvarliga fysiska skador, men hade rejält ont i mer än en månad.

Rånaren gjorde ett rejält misstag.

En halvtimme efter rånet var han nämligen inne i en 7-11-butik och handlade på det nystulna bankkortet. Butiken hade övervakningskamera och så dags hade rånaren av lätt insedda skäl demaskerat sig.

Järnabon, som tidigare straffats åtskilliga gånger för olika brott, greps någon vecka senare misstänkt för andra brott och när polisen jämförde hans utseende med bilderna från rånutredningen fick man napp. Han hade rentav samma jacka på sig vid rånet och inne i 7-11-butiken som när han greps.

Saken gick till Södertälje tingsrätt.

Rätten konstaterar att Järnabons försvar, som i korthet går ut på att det inte var han som rånade, inte håller. Vaga uppgifter om att han fått rånoffrets bankkort av en kompis tror inte rätten på, inte minst med tanke på det nära sambandet mellan rån och butiksbesöket.

Järnabon döms för rån och bedrägeri, bedr. Tingsrätten anser inte att våldet mot rånoffret når upp till nivån för grovt rån.

Straffet blir tre år och sex månader i fängelse, dessutom förverkas ett par månader av ett tidigare villkorligt medgivet straff.

Rånaren ska betala skadestånd till sitt offer med 57 430 kronor.