Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp tanken på lagstiftning

Tanken var att riksdagen skulle debattera vägen in på arbetsmarknaden på begäran av Liberalerna i går. Men eftersom statsminister Stefan Löfven (S) fick för sig att föra partiets talan valde flera av de andra partierna att göra samma sak – och vips fick vi en partiledardebatt i miniformat.

Annons

Den visade på några saker. Löfven har fullständigt låst sig vid inbillningen att Alliansen kräver lönesänkningar för alla på arbetsmarknaden, när de vill underlätta inträdet i jobb genom att se över nivån på lägstalönerna. Ungefär detsamma som Stefan Löfven själv medverkade till när han som If Metallordförande tecknade ungdomsavtal, med lägre löner.

Dessvärre för Socialdemokraterna är det tomt på andra egna idéer för att lösa samma problem – att få in dem som står utanför, inte minst nyanlända, i riktiga jobb. Det enda som skett därvidlag är att Löfven slutat prata om traineejobb och i stället pratar beredskapsjobb.

Den andra saken är åsiktsskillnaden inom Alliansen kring att hota parterna med lagstiftning om man inte kan underlätta för grupper som står utanför att komma in. Såväl Centerpartiet som Liberalerna har föreslagit detta – och i går sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra i från.

Det gör hon rätt i – och L och C bör ta det till sig. Den svenska modellen, att parterna själva löser detta genom avtal och inte genom statlig intervention, har tjänat Sverige väl. Det fungerade bland annat vid de nyss nämnda ungdomsavtalen.