Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slängs ut när de sägs upp från Sagateatern

En teaterepok är på väg att ta slut. Sagateatern, där Södertälje teateramatörer (STA) hållt till i över 30 år, ska bli mäklarkontor.

I augusti nästa år löper STA:s hyresavtal med fastighetsägaren bostadsrättsföreningen Väduren ut. Då kommer STA att flytta.

– Först blev man chockad. Men nu har vi gett upp och söker ny lokal, säger STA:s Hans Qviström.

– Det är inga konstigheter, men väldigt trist. Väduren har fått ett bud från en intressent inom näringslivet som är villigt att betala långt mycket mer än vad vi klarar av. När kontraktet går ut är vi borta. Så nu söker vi ny lokal.

Vad LT fått höra är det ett mäklarkontor som förklarat sitt intresse för Vädurens lokal nere vid Maren.

Hans Qviström, STA:s ordförande, och som suttit i styrelsen sedan han var tolv år, och som spelat, (lett och skrivit) teater i föreningen sedan han var sju år, har svårt för att se ledsen ut.

Men det är han.

–Jag, och mina kompisar, har ju varit med om att bygga upp allt det här, det är ett livsverk. Varenda dekor, säger han och gör en gest i den gamla biografen nere vid Marenplan. Det är en stor förlust, men inte mycket att göra åt.

–Jag minns det som en total dröm när vi fick flytta in 1983. Nu blir det vemodigt att flytta. Jag var chockad först, men nu får man ta nya tag och leta lokal. Men det blir inte lätt att ersätta Sagateatern, säger Hans Qviström.

Sagateatern är cirka 200 kvadrat, men om föreningen själv får önska så är det en så kallad black box (tom mörk yta) på 250 kvadrat, helst fyra meter i takhöjd som behövs för att fortsätta verksamheten på samma sätt.

– Men att hitta en med samma läge och den ändå hyggliga hyran, blir nog svårt. Gärna en källarlokal.

Föreningen lever på föreningsbidrag och på medlemsavgifter – samt vissa intäkter vid föreställningar. Föreningen är ideell och medlemsavgiften är 300 kr/termin för de aktiva.

Sagateatern och STA är och förblir synonymt. Den gamla biografen, som från allra första början var en vanlig möteslokal, gjordes om till teater 1983 då STA flyttade in. Här finns en fast scen, ett hundratal åskådarplatser, mötesrum, ljud och ljus och dekor.

– Styrkan i vår ideella förening är att vi har allt samlat, och att vi har en egen lokal centralt. Vi har verksamhet sex dagar i veckan i stort sett hela året, 240 teateramatörer deltar varje vecka i någon av våra 15 teatergrupper. STA, som startades av Maj-Britt Ahlin 1960, har oftast haft en ung styrelse, där barn och unga haft stora chanser att påverka, berättar Hans Qviström

– Jag har knappt vågat berätta det här för de andra i föreningen. Men å andra sidan är vi entusiaster. Vi tänker på lösningar. Även om de knappast kan bli lika bra.