Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släktingarna kidnappades av IS

För några månader sedan fördes Katja Saados släktingar bort av Islamiska staten (IS). Nu fruktar hon för deras liv sedan IS i torsdags gick till attack på flera ställen i norra Syrien.

I februari väcktes Katja Saados mamma av ett telefonsamtal i sin säng i Geneta. IS hade fört bort hennes farbror och hans fru i norra Syrien.

– När mina släktingar blev kidnappade fick jag reda på det genom mina kusiner. De väckte min mamma med ett telefonsamtal mitt i natten.

Katja Saado berättar att hon har fyrtio släktingar i Syrien som fördes bort av IS i februari och som de inte hört av sedan dess. Det är hennes mammas två farbröder med fruar och deras barn och barnbarn. Flera av dem småbarn.

– De blev kidnappade under småtimmarna. När vi försökte nå dem på deras mobiltelefoner svarade kidnapparna: ”Ni har inget här att hämta. De är våra nu.” Sedan bröts kontakten och sedan dess har telefonerna varit avstängda.

Katja Saado berättar att IS upprättat ett slags domstol i en liten stad som heter Shadade dit man troligtvis fört de kidnappade.

– De får välja mellan att konvertera eller avrättas eller att säljas som sexslavar, säger Katja Saado.

Enligt nyhetsbyrån AFP inledde IS en ny offensiv i torsdags för att försöka ta tillbaka gränsstaden Kobane i norra Syrien för att på så sätt få in material och krigare i Syrien. Dessutom säger uppgifter att IS tagit kontrollen över två distrikt i staden al-Hasakah i den nordöstra delen av landet.

– Det är svårt för mig att se mamma och min moster lida. Det är hjärtskärande och det gör ont att se dem plågas av ovissheten. Vi har ingen information alls om våra anhöriga. Hur mår de? Lever de? Lever de inte? Blir de torterade?– När IS gick in i al-Hasakah tappade jag nästan hoppet om att mina släktingar ska släppas fria. Någonstans har jag levt på hoppet att IS kanske släpper dem snart. Så kom det här. Det gör ont, säger hon och tystnar.

Katja Saado berättar att hon följer händelseutvecklingen främst via organisationen A Demand for Action, men även från tv-kanalen Al-Majad, som sänder från grannlandet Libanon.

– Den är bra och har trovärdig information. De brukar visa kartor över Syrien med små flaggor som visar var IS befinner sig och var den kurdiska styrkan befinner sig.

Hon berättar att hennes föräldrar är i Libanon just nu och följer händelseutvecklingen därifrån.

– Jag pratar med dem dagligen. De känner sig maktlösa. Mamma träffar sin kusin vars föräldrar är kidnappade.

Fruktar ni för deras liv?– Ja, det är klart. Vi vet inte om de lever, säger hon.