Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integrationsprojekt som bygger broar mellan föräldrar

Föräldragruppen Svenska med baby vill skapa nya kontaktnät och minska segregationen. Numera träffas gruppen varje torsdag på S:ta Ragnhildsgården.

Annons

Projektet arrangeras av S:ta Ragnhilds församling i samarbete med stadsbiblioteket på S:ta Ragnhildsgården i centrum. Vanligtvis träffas föräldragruppen på torsdagseftermiddagar mellan klockan 13.30 och 14.

Sång som kommunikationsverktyg fungerar alldeles utmärkt. Från vänster; Paula Cristina Cavallin Sato med döttrarna Gabriella och Ana-Beatrice,  Ingrid Ahlman, Uma Murugesan med sonen Prithesh  och Johanna Persdotter.

Svenska med baby är en nationell organisation med basen i Stockholm och till skillnad från andra barn- och föräldragrupper är fokuset här på föräldern.

– Huvudsyftet är att skapa nya kontaktnät genom möten mellan föräldrar, därför eftersöker vi även etablerade föräldrar till gruppen. Språkträningen kommer på köpet, säger Johanna Persdotter, samordnare för integrationsfrågor på Svenskakyrkan i Södertälje.

Det är tredje året som initiativet Svenska med baby ordnas i Södertälje och nytt för i höst är flytten från Hovsjö till centrum. I och med flytten hoppas arrangörerna på att fler får upp ögonen för föräldragruppen som inte kräver någon föranmälan och är gratis. Kriterierna för att delta är en önskan att träffa andra föräldrar, lära sig mer om olika kulturer och ha barn mellan 0 till 2 år. Varje träff börjar med en sångstund och därefter presenteras dagens tema som kan vara allt från måleri till läsning.

– De som kommer hit har väldigt roligt, men det är också lite svårt att nå ut till fler föräldrar, säger Johanna Persdotter.

För två månader sedan flyttade Paula Cristina Cavallin Sato från Brasilien till Sverige tillsammans med döttrarna Gabriella 2 år och Ana-Beatrice 5 år. Paula hittade gruppen på internet och tycker att föräldragruppen är ett bra sätt att skapa nya relationer med andra föräldrar.

– Häromkvällen umgicks jag med en annan mamma jag träffade här, berättar Paula.

Uma Murugesan är från Indien och har bott i Södertälje från och till under de senaste två åren tillsammans med sonen Prithesh.

– Jag gillar gruppen, vi lär oss svenska här och träffar nya människor, säger Uma Murugesan.

Kommunikationen sker i en blandad form utifrån deltagarna. Just nu talas allt från svenska, arabiska, portugisiska och engelska till kroppsspråk.

– Att kommunicera genom sång är ett extra bra verktyg, förklarar Johanna Persdotter.

Tanken är att temat för träffarna utformas efter föräldrarnas egna önskningar och bakgrunder.

– Vi erbjuder en plattform för samtal, nya kontaktnät, språkträning och arbetar aktivt för att nå och välkomna alla föräldrar och barn, oavsett bostadsområde, BVC och språknivå, säger Nasoua Mouaid, samordnare för Svenska med baby i Stockholm.

Paula Cristina Cavallin Sato, här med dottern Ana-Beatrice och Johanna Persdotter, hittade

Svenska med baby

En nationell organisation som finns i 19 kommuner.

Till föräldrar med barn mellan 0 - 2 år.

Tema väljs i samband mellan föräldrar och gruppledare.

Gratis och kräver ingen föranmälan.

Varje torsdag mellan klockan 13.30 och 14 på S:ta Ragnhildsgården.

på internet och har redan fått nya kontakter via föräldragruppen.
Annons