Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slagsta alternativ till kross i Taxinge

Bergmassorna som skulle krossas i Taxinge kan hamna i Botkyrka. Det beskedet lugnar dock inte byborna.– Vi slår oss absolut inte till ro, säger Marianne Grill i aktionsgruppen mot bergkrossen i Taxinge.

Strax efter midsommar lämnar Skanska in en ansökan om att få ta emot 2,5 miljoner ton bergmassor från bygget av Förbifart Stockholm i Slagsta i Botkyrka.Därmed skulle merparten av det berg som skulle krossas i Taxinge i Nykvarn

i stället kunna skeppas till Slagsta. Taxinge skulle då, enligt Skanska, reduceras till en ”reserv/back-up”.

– Får vi tillstånd i Slagsta blir det kanske så att merparten av materialet går den vägen. Men vi är inte beredda att släppa Taxinge. Vi behöver Taxinge som reserv även fortsatt, säger Torbjörn Andersson på Skanska.

För ett år sedan lämnade bolaget in en ansökan om att få ta emot och krossa 1,5 miljoner ton berg i ett tidigare militärt bergrum, bara ett stenkast från Mälaren. Från hamnen till bergrummet ska massorna gå på ett transportband strax bakom Gunnar Örnerborgs hus. 

Motståndet bland Taxingeborna har varit kompakt ända sedan planerna blev kända i slutet av 2013 – och Gunnar Örnerborg har gått i täten av protesttåget. 

Han reagerar med tvivel på det senaste beskedet från Skanska.

– Det låter väldigt konstigt att de skulle ta emot bara lite berg här, säger han.

Skanska satsar knappast stora pengar på bland annat ett långt transportband bara för att krossa ett och annat ton berg, resonerar Gunnar Örnerborg.

– Vi tycker fortfarande att deras planer är helt galna – så som vi har gjort hela tiden.

Marianne Grill, också aktiv i motståndsgruppen, säger att de nya uppgifterna väcker en del förhoppningar.

– Många hoppas på Slagsta och att Skanska ska överge Taxinge. Men vi sätter oss inte lugna i båten, absolut inte. Det är jättesvårt att veta hur det blir, säger hon.

I Slagsta är Skanskas plan att bygga en tillfällig hamn mellan färjeläget och Slagsta oljekaj. 90 procent av bergmassorna som tas emot där ska köras några kilometer till Eriksberg, för att användas som utfyllnad.

Men än är mycket oklart eftersom Trafikverket ännu inte har sålt de tio miljoner ton berg som ska gå iväg sjövägen.

Kan det bli så att ni vill ta emot 2,5 miljoner ton i Slagsta plus 1,5 miljoner ton i Taxinge?– Nej, inte som jag ser det, säger Torbjörn Andersson.

Hans kollega Sofia Hanner, som arbetar med Skanskas Slagstaansökan, ger ett annat svar.

– Det går inte att utesluta någonting, säger hon.

Politiker från båda blocken i Nykvarn har också protesterat mot planerna i Taxinge och påpekar att verksamheten försämrar boendemiljön och påverkar kulturmiljö, djur och natur negativt.