Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SL vill gör det dyrare att planka på buss och tåg – ska även ge kontrollanterna större befogenhet

Det ska bli dyrare att tjuvåka med kollektivtrafiken i Stockholm och böter på plats till dem som klottrar. Det har landstinget beslutat som del i att öka tryggheten inom kollektivtrafiken.

Anmäl text- och faktafel

Trafiknämnden i Stockholms läns landsting beslutade på det senaste mötet att jobba vidare med den trygghetssatsning i kollektivtrafiken som i somras fastställdes i landstingsbudgeten, skriver Stockholm direkt.

Det innebär bland annat att man inom kort ska anställa så kallade tunnelbanepoliser, ge kontrollanter befogenhet att gripa personer som vägrar identifiera sig och ge ordningsvakter möjlighet att bötfälla klottrare.

SL ska även ansöka om att få ta ut en högre avgift för dem som plankar eller reser med ogiltiga färdbevis. SL har tidigare sagt att det vore bra att höja dagens straffavgift på 1 500 kronor till mer kännbara 2 800 kronor för att få kontrollverksamheten att gå runt rent ekonomiskt, enligt Stockholm direkt.

Detta är dock inte något som landstingets trafikförvaltning eller SL kan besluta om själva. Trafikförvaltningen måste därför först vända sig till regeringen med ett förslag om att ordningslagen tydliggörs innan landstinget kan genomföra de önskade åtgärderna.