Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SL gör miljonöverskott – satsar på fler busslinjer och bättre tvärförbindelser

Fler busslinjer, bättre tvärförbindelser och ökad trygghet i kollektivtrafiken. Det väntas bli resultatet när SL ska investera 150 miljoner i kollektivtrafiken. Flera av satsningarna ska dra igång redan i höst.

Efter att Storstockholms lokaltrafik (SL) dragits med dåliga resultat flera år i rad (2015 gick SL back med 192 miljoner) så kom det en vändning 2016 då bolaget redovisade ett överskott på 160 miljoner kronor.

Sedan dess tycks kommunaltrafiken ha gått som på räls och i år väntas SL göra ett överskott om 400 miljoner kronor, vilket är 150 miljoner kronor mer än förväntat. På onsdagen presenterade Alliansen de satsningar som landstingets trafikförvaltning har besluta att genomföra eller utreda.

Bland annat vill SL satsa på fler och bättre tvärförbindelser i länet, något som LT kunde berätta om redan förra året då kollektivtrafiken i Stockholm slog rekord gällande antal resenärer och ökade biljettintäkter.– Nya resmöjligheter skapar nya samband och fler bytesmöjligheter som får hela kollektivtrafiken att fungera bättre, säger Sara Svanström (L), vice ordförande i trafiknämnden i ett pressmeddelande på onsdagen.

Alliansen vill bland annat ha fler linjer i rusningstrafik till Cityterminalen, så kallade C-linjer, från Botkyrka/Söderort, Haninge/Tyresö och Nacka/Värmdö och en tvärförbindelse mellan Ekerö och Huddinge.

Trafikförvaltningen lägger också extra pengar på bättre ersättningstrafik och trafikinformation för pendeltågstrafiken under 2018 och 2019 då det pågå flera arbeten med tågspåren. I samarbete med Nobina ska trafikförvaltningen också testa elektriska ledbussar med depåladdning. Investering görs i fem nya ledbussar och trafiken planeras att starta under hösten 2019.

Slussen i Stockholm pekas ut som ett område där behovet av avlastning är stort och ett par busslinjer kan därför läggas om. Man utreder även en eventuell båtförbindelse mellan Strömkajen och Fotografiska för att avlasta Slussen, uppger SVT Nyheter Stockholm.

Andra satsningar som ska genomföras är självkörande minibussar i Barkarby och Haninge, modernisering av bussar i Handen, Nynäshamn och Tyresö. Man ska även undersöka en tvärförbindelse mellan Norrort och Solna/Kista.