Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyttegravskrig när äldre intog stadshuset

 
Val 2014
Visa alla artiklar

En tyst manifestation i stadshusfoajén blev till ett skyttegravskrig där också polisen var inblandad. Det handlade om en protest mot kommunens hemtjänstpolitik. Och det handlade om att gå upp eller ner för en trappa. (Uppdaterad 16.50)

Annons

Ett tjugotal äldre med rullatorer, samt nästan lika många vårdare från tre privata vårdbolag, alla på väg att lägga ner då de inte fått förtroende i den nya upphandlingen, intog stadshusets foajé på onsdagsmorgonen.

Målet för protesten, eller manifestationen, var att få träffa kommunalrådet Boel Godner (S).

– Jag träffar dem gärna. Jag har aldrig sagt nej till någon, inte nu heller, sa Boel Godner från sitt kontor ett par trappor upp.

– Men det ska vara under ordnade former där jag kan få svara på frågor i lugn och ro. Vi kan träffas i Trombon, dit kan alla komma, meddelade hon.

– Hon får visa respekt och komma ner, meddelade de protesterande.

Och så blev det ett skyttegravskrig där kommunens säkerhetsavdelning och även tre poliser försökte medla. Kommunen hävdade att stadshuset är att betrakta som en vallokal (då förtidsröstningen inletts) och att man därför inte får ha politiska möten där.

Polisen tyckte väl att en lugn och tyst manifestation knappast störde ordningen. Men att det var tveksamt om man kunde ha politiska budskap på plakaten inne i stadshuset.

Till slut valde polisen att inte ingripa.

–Det var vissa som ville att vi skulle ingripa, men det yttre befälet valde att inget göra. De som protesterade störde inte ordningen, säger Ewa Malm Eriksson, stationsbefäl på Södertäljepolisen.

Protesten handlade om att kommunen skrotat LOV inom hemtjänsten, lagen om valfrihet, och i stället använt LOU, lagen om offentlig upphandling, där bara fem utomstående företag får fortsätta med hemtjänsten, bredvid kommunens egen organisation. Anledningen till att kommunen skrotade LOV var att några nystartade hemtjänstföretag fuskat – och att det hela kostat väldigt mycket pengar.

Representanter från Omtanke omsorg, Tindra och Norbergs, som alla förbisågs i upphandlingen, var på plats i stadshusfoajén. Arga, men också uppgivna över att deras verksamhet inte kan fortsätta, över att de blir av med sina jobb – och att de gamla blir helt överkörda.

– Vi måste ändå visa vad det här innebär, protestera, sa Leyla Can, deltidsanställd vårdare hos Omtanke omsorg medan hon serverade kaffe och smörgås till sina kollegor och brukare.

– Jag skötte mina släktingar i 38 år utan att få betalt. Sen startades vårt företag och vi kunde sköta det på rätt sätt. Jag kommer inte att drabbas så mycket av att vårt företag försvinner då jag har ett annat arbete i kyrkan. Men min son som också jobbar i företaget blir utan jobb och många andra. Men värst är det ändå för de äldre, brukarna. De är helt förtvivlade.

Vid 14-tiden var protestaktionen ännu i gång i stadshuset. Polisen är ännu på plats men det hela rapporteras fortsatt gå lugnt till.

Till slut blev ändå mötet av och kommunalrådet Boel Godner fick försvara hur upphandlingen gått till.

– Jag är ledsen att det blivit så här, men vi var tvungna att agera. Det var kaos, vilda västern inom hemtjänsten, med företag som fifflade, det var polisutredningar,sa Boel Godner.

–Jo, men vårt företag har inte gjort något fel, ändå straffas vi när vi förlorade upphandlingen. Det känns fel. Vi tycker att ni ska riva upp beslutet och göra om upphandlingen. De företag som sköter sig måste få vara kvar, kom från protestanterna. Ni har inte letat efter kvalitet. Vi kan vårt jobb, och våra brukare vill inte ha några andra vårdare!